Барака, разположена в съседство с психодиспансера в София, вероятно е първоизточникът на огненото бедствие, което вдигна накрак десетки огнеборци и наложи евакуацията на над 50 пациенти в ранните часове на днешния ден, предаде bTV.

Началникът на столичната пожара Веселин Гетов обясни, че пламъците са се прехвърлили към покрива на поликлиниката на диспансера, в която не е имало хора.

Основна цел на огнеборците е била да не пострада скъпата техника вътре, като не е било допуснато огънят да стигне до долните етажи.

„Аз веднага реагирах, защото съм нощен по това време. Отворихме вътре, долу, доколкото можахме, запазихме 3 рентгена, опушени са помещенията. Причината не е нашата сграда, ние сме (пострадали) в следствие на пожар в друга сграда”, подчерта управителят д-р Кирил Палавеев.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи, че техниката е спасена, но трябва спешно да се покрие останалата без покрив сграда. „Имаме нужда от помощ и съдействие, имаме нужда от няколко контейнера, персоналът е тук, започваме да чистим”, каза и д-р Палавеев.

За да изгасят пожара, на място са изпратени 8 пожарни автомобила. При инцидента, който обхвана общо три сгради, няма загинали и пострадали, посочва БТА.

Огънят е поразил основната двуетажна постройка и три бараки. Поразени са около 500 кв. м временни постройки. Унищожен е покривът - около 200 кв. м, на двуетажната сграда.

Пациентите са настанени в близкия белодробен диспансер.
В горящата сграда е имало скъпа медицинска апаратура, която е била спасена.

И към този час продължава окончателното доизгасяване на пожара, причините за който се изясняват. Движението в района не е спряно.