В страната свършват интензивните легла

Заболеваемостта и смъртността от COVOD-19 ще продължат да растат и идната седмица ще има вторичен пик на четвъртата вълна. Това предупреди математикът проф. Николай Витанов, който бе част от закрития национален щаб за борба с коронавируса. След 2 седмици ще се увеличат и починалите, допълни той пред Би Ти Ви.

Засега репродуктивното число е 1,03 и заразата нараства плавно. София още не е в тъмночервената зона, но се нуждае от спешни мерки, предупреди още Витанов.

“В момента имаме

дифузно

разпространение,

което започна в

края на миналата

седмица

Ние сме в началото на едно развитие, което би трябвало да спре по някакъв начин, за да не отидем на по-неприятни ситуации”, заяви Витанов.

Два щаба в столицата обаче не посмяха да вземат мерки за затваряне в столицата, за да се ограничи заразата.

Първо общинският щаб начело с кмета Йорданка Фандъкова предложи да не се затварят училищата и детските градини. 232 са карантинираните паралелки в училищата - под 4% от всички, а в детските градини - 23 групи, или малко над 1%. “Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища при достигане на определените условия”, написа във фейсбук Фандъкова.

По-късно заседание имаше и щабът на областния управител, който има право да въвежда нови мерки в столицата. На него шефът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев е настоял за ограничаване на културните прояви, фитнеси и кина да работят на 30%, да се затворят езиковите школи и други ограничения. Но с изключение, че ограниченията не важат, ако всички участници са ваксинирани, имат документ, че са преболедували, или отрицателен тест. Сред причините за искането за нови мерки било

запълването на

болничните легла

Но било припомнено, че София е стигала и до 2400 души в болница. Затова и щабът не взел окончателно решение, разказа участник в заседанието.

По мерките, предложени от Пенчев, ще се иска становище от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дали да бъдат въведени. Областният управител на София-град Митко Михайлов обаче ще събере на среща шефовете на болници.

Областният управител на София - област Радослав Стойчев обаче разпореди преустановяване на всички масови мероприятия, а

кина и театри да

работят на 30%

капацитет. От 12 до 24 октомври учениците в областта минават на ротационен принцип на обучение, детските градини и яслите остават отворени.

За привършване на леглата за тежки случаи в някои от областите предупредиха медици. Подобно е положението например в Благоевград. Въпреки изключително тревожната ситуация в района, който е в тъмночервената зона, нито един желаещ за ваксина не е отишъл в новоразкрития пунк за имунизации в Югозападния университет през 3-те дни, откакто е заработил.

За препълнени болници и непрекъснат поток от пациенти съобщи д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Български лекарски съюз.

По думите ѝ системата се задъхва, ситуацията в лечебните заведения е с препълнени легла и уплашени пациенти с положителни тестове за COVID-19.

МИТКО МИХАЙЛОВ
МИТКО МИХАЙЛОВ
Кина и театри в София да работят на 30% капацитет, е една от мерките, които е обсъждал областният щаб.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Кина и театри в София да работят на 30% капацитет, е една от мерките, които е обсъждал областният щаб. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА