В първото класиране за прием в гимназиите от осми клас, което излезе на 13 юли, имаше 1088 ученици в София, които не бяха класирани, защото балът им не беше достатъчен за паралелките, които са пожелали. Сега във второто класиране, което излезе днес, 342-ма от тези 1088 некласирани ученици са класирани в гимназиите, съобщи за БТА Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град.

Второто класиране за прием в гимназиите от осми клас беше публикувано днес.

Общо 3549 ученици бяха подали заявление за участие във втория етап на класирането, а са класирани 3892 ученици във второто класиране. От тях 342-ма са от тези 1088 ученици, които не бяха класирани в първото класиране, каза Кастрева. Тя обясни, че е имало свободни места от първия етап на класирането и който ученик не се е записал, или не е подал заявление за втория етап на класирането, мястото му реално се е попълнило от такива ученици, за които желанията и балът са дали възможност за класиране. Това не са малко ученици и те са тези 342-ма седмокласници. В първото класиране некласираните ученици бяха 1088, а сега са 746, обобщи началникът на РУО в София-град.

Почти няма разместване в първите десет училища в София при второто класиране, като отново на първо място е Софийската математическа гимназия, която е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата, съобщи Ваня Кастрева. Тя добави, че отново сега на второ и трето място са 91-ва Немска езикова гимназия и Технологичното училище по електронни системи към Техническия университет в София. На днешното класиране обаче на четвъртото място 73-то Средно училище "Владислав Граматик" е изместено от 164-та Испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес".

На шесто място остава Първа английска езикова гимназия, на седмо място е Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", на осмо - Девета френска гимназия, на девето място е 22-ро Средно езиково училище "Г. С. Раковски". На десето място е 51-во Средно училище "Елисавета Багряна". 35-то Средно училище "Добри Войников" и 31-во СУЧЕМ са си разменили местата във второто класиране, като 35-СУ сега е на 11 място, а 31-во на 12 място, обяви Ваня Кастрева.

Тя съобщи, че записването на учениците от второто класиране е на 21 и на 22 юли, като това става в училищата, в които са класирани. Много е важно тези ученици да не пропуснат да се запишат, защото при третото класиране всичко започва отначало - тогава се кандидатства само за свободните места в училищата, но се подава и ново заявление с желания. То обаче е само за свободните места в паралелките, обясни Кастрева.