Единственият облагодетелстван е той, не лекарите от “Пирогов”, коментира бившият здравен министър Костадин Ангелов

Здравният министър Стойчо Кацаров не е оставал да пренощува в “Пирогов” по собствено желание. Изследвания и лечение обаче - около 2 месеца след прекарания COVID, са му проведени, като за тях лекуващият го лекар доц. Петър Атанасов (завеждащ Клиниката по вътрешни болести), му е пуснал болничен лист, за да не се налага да ги заплаща.

Цирозата, която фигурира в епикризата на Кацаров, пък е част от наименованието на цялата клинична пътека, по която е лекуван. Като диагноза в нея обаче изрично е посочено остра или подостра чернодробна недостатъчност.

Това обясни самият доц. Атанасов пред “24 часа” в отговор на отправените в четвъртък обвинения от Стойчо Кацаров, че той е един от фалшивите пациенти на “Пирогов”, чиито данни са използвани за източване на касата.

Става дума за контролен преглед и изследвания на Кацаров, след като в края на 2020 г. той е приет в “Пирогов” с тежък COVID. Към провеждането му доц. Атанасов подходил с типичната отговорност към всеки лекуван от него пациент, като лично напомнил, като дошло времето за контролния преглед. Още по-особено внимание обърнал на Кацаров, защото били семейни приятели.

“Лично аз направих пост-COVID контролата на д-р Кацаров. Прегледал съм го и съм му обяснил какво ще направя. Взета е кръв, направени са му скенер и ЕКГ. Пуснах му болничен лист, за да не плаща за изследванията. Той се съгласи, но каза, че няма да спи в болницата”, обясни доц. Атанасов.

Той и колегите му излязоха и в петък на протест в защита на проф. Асен Балтов, а вълната от съпричастност към уволнения шеф на “Пирогов” продължи.

“Единственият облагодетелстван е Стойчо Кацаров. Съзнателно хоспитализиран на хартия, за да не плати скъпоструващи изследвания и лечение”, заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов. “Дали не е подвел лекуващите си лекари, за да бъде хоспитализиран (с цел безплатни изследвания) и дали днес не използва това си укоримо действие, за да обясни поведението си спрямо ръководството на “Пирогов” в медийна сензация, която да прикрие вендета срещу ключови за борбата с COVID лечебни заведения”, попита той във фейсбук профила си.