Дмитрий Медведев, вторият човек след Владимир Путин в Русия и председател на партия "Единна Русия", отсъства от обявения от президента на днешния конгрес на управляващата формация списък с водачите за предстоящите парламентарни избори. Това съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

В словото си Владимир Путин обяви първите петима души, които ще водят федералната листа на изборите Думата на 19 септември тази година. Сред тях са външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу, предаде Асошиейтед прес.

С този си ход Путин цели да привлече повече гласове за "Единна Русия" на предстоящите избори, отбелязва агенцията..

Както Шойгу, така и Лавров се ползват с висока популярност заради твърдите си позиции съответно по въпросите на отбраната и външната политика. Фактът, че те фигурират в предизборната листа не ги задължава да заемат местата на депутати, ако бъдат избрани.

Медведев отсъства от водещата петица партийци заради ниската си популярност - едва 23 процента одобрение и 66 - неодобрение, твърдят анонимни източници пред руските медии РБК и "Медуза".

На конгреса Владимир Путин обеща на руснаците милиарди рубли за подобряването на жизнения им стандарт, предаде още Франс прес.

Руският лидер говори в продължение на близо час пред няколкостотин високопоставени представители на "Единна Русия", събрали се на конгрес в Москва.

Програмата на партията на властта трябва да е програма на народа, изтъкна Путин на фона на растящата непопулярност на "Единна Русия" сред руското население, провокирана от икономическия застой и корупционни афери.

Путин предложи отпускането на няколко десетки милиарда рубли за подобряването на обществения транспорт, на пътищата и инфраструктурите, за ремонта на училища и за почистването на реки.

"Едно проспериращо и солидно семейство с деца е бъдещето на Русия", каза още Путин, който остава верен на защитата си на семейните ценности и на целта си да се бори срещу демографския спад на Русия.

На фона на засилването на епидемията от ковид в Русия и на полагането на усилия за провеждането на руската ваксинационна кампания срещу ковид, Путин призова също така за отпускането на най-малко сто милиарда рубли за укрепването на системата на общественото здравеопазване.