Стартът на детската надпревара на Световната купа по прескачане на препятствия на конна база „Ген. Крум Лекарски“ в събота се превърна в школа по каляване на характери и умения, защото малките ездачи бяха посрещнати от проливен дъжд с гръмотевици.

Струите бяха толкова силни, че децата мижаха, но с кураж и безстрашие насочваха конете към всяко следващо препятствие.

Височината на препятствията бе 115 см, а състезанието бе в две фази.

Победител стана 10-годишният кипърски ездач Петрос Георгиу с кон Кондор, който премина без наказателни точки за 27,77 секунди, второто място зае Селим Керим Гюрдоган, който остана на 29,21 секунди, а трета се класира Елена-Илинка Барна от Румъния, чието време при тежки пориви на дъжда, стана 30,66 секунди.

Победителят индивидуално
Победителят индивидуално

В мига на награждаването, пороят рязко спря и изгря слънце. Мокрите до кости деца ръкопляскаха с погледи към небето.

Вицепрезидентът Илиана Йотова пък връчи Купата на нациите при децата на отборната надпревара, включена в Световната купа по прескачане на препятствия.

Участие взеха пет отбора: България, Гърция, Унгария, Гърция и Турция. Четирите български ездачки допуснаха 8 наказателни точки в двата тура, а на бараж, с по четири наказателни точки се явиха Турция и Гърция, като за победа скачаха всичките състезатели от двата отбора, което повиши максимално напрежението в публиката.

Екстра към преживяването бе поредната буря и по време на скачането на румънска ездачка се чу мощна гръмотевица, която разтърси земята и публиката високо извика, но нито конят, нито смелата девойка показаха и най-малко колебание. Тандемът бутна един бариер, но събра бурни аплодисменти от публиката, която оцени смелостта им.

Треньори по езда обясняват, че отборната надпревара представлява огромно натоварване върху децата, тъй като макар състезанието да е отборно, всяко от тях носи персонална отговорност за общия резултат. Детски лица, изпълнени с облекчение при успешно преодоляване на паркура от 115 см., а също и яд и сълзи в очите им видя публиката.

И отново, като по поръчка, за тържествената церемония по връчване на наградите, слънцето пак изгря.

Награждаването на победителите в отборните състезания
Награждаването на победителите в отборните състезания

Вицепрезидентът Илиана Йотова коментира, че с огромно вълнение е гледала надпреварата, а по думите й децата са великолепни, защото показват смелост, умение, устрем и доказват колко големи са възможностите им, когато се трудят упорито.

„Тези коне са наистина много големи, но децата се справят с тях с такава лекота, сякаш е игра. Очевидно става дума за системен и упорит труд и това е вдъхновяващо“, каза тя.