Цената на биткойна се срина с 12%, след като шефът на “Тесла” Илон Мъск обяви, че спира да приема криптовалутата като плащане за електрическите му автомобили, съобщи Си Ен Ен.

Цената е спаднала до 50 900 долара за биткойн, а според някои източници се е сринала и до 17%. Мъск посочи високата цена за околната среда от криптовалутата като причина за решението.

“Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и трансакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива”, каза Мъск. Той добави, че производителят на електрически автомобили няма да продаде нито един от своите биткойни. Вместо това възнамерява да ги използва за трансакции веднага щом добивът на криптовалути премине към използване на по-устойчива енергия.

Решението на “Тесла” през март, че ще приема криптовалута при плащанията за покупка на автомобил, беше посрещнато с възмущение от страна на някои природозащитници и инвеститори. През февруари производителят на електрически коли разкри, че е купил биткойни на стойност 1,5 млрд. долара.

Криптовалутата се създава, като мощни компютри се състезават с други машини за разрешаването на сложни математически задачи. Това е енергийно интензивен процес, който в момента често разчита на електричество, произведено от изкопаеми горива и по-специално въглища.