В може би най-трудния от финансова гледна точка момент в историята си “Левски” за пореден път даде пример на останалите футболни клубове с абсолютна прозрачност относно приходите и разходите през тежката 2020 г. Тази политика е изключително рядко явление в България.

От “Георги Аспарухов” извадиха на светло годишните си финансови отчети за 2020-а и доклад на независим одитор. Въпросните бяха изготвени за акционерите в “Левски”.

Според доклада на одитора общо приходите за 12-те месеца са 14 499 000 лева, а разходите възлизат на 18 030 000 лева.

Изчислението показва, че “синият” клуб е на загуба с 3 531 000 лева за изминалата година, в чието начало те останаха без финансов благодетел. Бизнесменът Васил Божков оттегли подкрепата си.

След повдигането на редица обвинения срещу него установилият се в Дубай Божков прехвърли притежаваните от него 86 процента от акциите на “Левски” на легендарния “син” голмайстор Наско Сираков.

От доклада на независимия одитор става ясно, че основните приходи са дошли от спонсори и реклама - 7 031 000 лева. Следващото по големина перо са даренията. Те възлизат на 1 818 000 лева.

Още от средата на февруари миналата година “сините” фенове стартираха поредица от акции, с които показаха, че обичта им към отбора е наистина впечатляваща.

Благодарение на техните дарения, които оформят гореспоменатата сума, в срок всеки месец бяха изплащани вноските по споразумението с НАП за разсрочване на дължимите суми към агенцията.

Третото приходно перо в “Левски” са парите от трансфери на футболисти в рамките на 12-те месеца. Техният общ сбор е 1 112 000 лева.

През миналата година най-големи са били разходите на “синия” клуб за заплати и осигуровки на персонала - 8 650 000 и 628 000, или общо сумата е 9 278 000 лева.

През тази седмица от “Герена” официализираха подписването на договор с нов спонсор - унгарска фирма за създаване, разширяване и поддържане на инфраструктура в региона на Централна и Източна Европа.