Стартира проект за създаване на дигитална карта на градската дървесна растителност в София. Инициативата "ЕдноДърво" ще обедини доброволци и специалисти в crowdsourcing кампания за картиране и събиране на информация за градските дървета. Така ще се създаде дигитална база данни на дълготрайната растителност в платформата ednodarvo.io. Подобна база данни, с каквато работят много големи градове по света, ще помогне за повишаване на информираността и подобряване на грижата за градските дървета.

Проектът е разработен от ландшафтни архитекти и софтуерни инженери с подкрепата на Mastercard и Банка ДСК, които инвестират в множество инициативи за устойчиво и умно развитие на градовете в България. В партньорство с тях, тази пролет започват и първите масови акции за отбелязване на дървета на картата в София, в които всеки ще може да се включи.

Данните, въведени от граждани, ще могат да бъдат верифицирани от експерти. Платформата ednodarvo.io ще предлага събраната информация във вид на отворени данни, за да може тя да се използва свободно както от Столичната община, така и от всички заинтересовани.

Самото отбелязване на дървета върху картата ще става през платформата ednodarvo.io, която е оптимизирана за удобно ползване през мобилни устройства. Зареждайки адреса в браузъра си, всеки ще може лесно да въвежда информация и снимки за дърветата около себе си на картата през мобилен телефон или таблет. Инициативата започва с няколко събития за масово картиране на дървета в уикендите от 15 май до 13 юни, които ще се проведат в различни райони.