1950 души са се ваксинирали през уикенда в "Пирогов" по т.нар. "зелени коридори". Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Той даде пример, че от 27 декември до отминалия петък ваксиниралите се при тях били 4200, от които 1250 с втора доза.

Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя информиран избор, обясни проф. Балтов. Той уточни, че 4-те фази на ваксинирането продължават и в 5-те пункта в "Пирогов" до 13 ч може да дойде всеки, който се е записал, а след този час - по "зелените коридори". Обикновено ваксинираме до 17,30 ч, но при необходимост времето може да бъде удължено, каза той.

В много държави все още не се говори за масова ваксинация, в други има дълги опашки при реда за записване. Хората трябва да направят така, че медицината да победи антиваксърските действия, призова проф. Балтов.

Много от лечебните заведения започват сериозна ваксинация от днес, личните лекари също ще се включат тази седмица, така че ще има повече ваксинирани.

При ваксината на "АстраЗенека" натрупването на антитела започва след втората седмица, обясни професорът.