Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възстанови на работа обвинената в хулиганство следователка от столичното следствие Надежда Куюмджиева. Причината - изтичането на законния 8-месечен срок за отстраняването й. Делото срещу нея продължава.

В края на миналия май тя беше задържана след почерпка с приятели пред жилищен блок в София. Тогава съседи подали сигнал в полицията за шумна компания, която пие алкохол и слуша музика в кв. "Света Троица". Униформените се представили и обяснили на присъстващите, че нарушават обществения ред през нощта.

Следователката обаче се държала арогантно и дори вдигнала чаша с водка.

Полицаите поискали документи за самоличност на събралите се, а през това време служителката на прокуратурата започнала да обижда униформените. В един момент тя дръпнала един от полицаите за ръката и го ударила в рамото, при което той опитал да я спре и да й сложи белезници. Тогава пък мъж от компанията напръскал униформения със спрей и ударил друг в лицето.
На заседанието си днес  прокурорската колегия отстрани от длъжност за 9 месеца бившия районен прокурор на Елхово и настоящ редови прокурор в РП-Ямбол Стойко Иванов, който е обвинен в длъжностно престъпление.

Той е разследван затова, че на 29 май 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – по това време административен ръководител, районен прокурор на Елхово, изготвил постановление за връщане на веществено доказателство - автомобил, в нарушение на служебните си задължения.

Колата била върнат на неправоимащо лице – чужд гражданин. През 2016 година колата е била задържана от служители на ГПУ-Елхово, тъй като е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания. Освен това, магистратът нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция възложил сам на себе си разследването по образуваното през 2016 г. досъдебно производство в Районна прокуратура-Елхово.