На 3 и 4 декември буферните паркинги към станциите на метрото в София ще бъдат безплатни. Причината е повишените нива на фини прахови частици и неблагоприятни метеорологични условия, съобщиха от Столичната община.

Паркингите на метрото са шест и са на бул. “Цариградско шосе“ при Интер експо център, на бул.“Джеймс Баучер“ и бул.“Черни връх“, при „Бизнес парк София“, два паркинга на метростанция „Бели Дунав“ и в центъра - на метростанция „Стадион Васил Левски“.

От общината призовават гражданите да използват суха дървесина и висококачествени въглища, ако се топлят с твърдо битово гориво, а при възможност да преминат на екологично отопление.

При установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, може да се подаде сигнал на телефоните на съответното РУ при СДВР или на денонощния телефон на оперативен център на Столичния инспекторат 02/987-55-55.

Отправя се и призив софиянци да предават старите си гуми на определените за целта места. Целта е да се предотврати възможността от замърсяване на околната среда, както и евентуално изгаряне.

Столичният инспекторат организира за четвърти път предаване на стари гуми в район „Нови Искър“ в кв. „Курило“ на адрес ул. „Чавдар войвода“ срещу пощенския клон на 5 декември от 10 до 16 ч. Само за три дни при предишните инициативи в района бяха събрани над 700 негодни за употреба гуми, а от началото на ноември - над 3500.