Пациенти не сме връщали, има създадена организация, каза пред Би Ти Ви проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на спешната болница "Пирогов". Според него фургоните, поставени пред много болници в страната извършват успешен триаж и намаляват натиска върху здравните заведения.

Когато в "Пирогов" се докара пациент от Бърза помощ, той се насочва веднага към съответната клиника, ако не е от центъра за спешна помощ отива във фургона. Според резултатите от направените изследвания и клиниката болният се насочва за лечение вкъщи или се приема в болница.

Проф. Балтов даде пример, че в неделя през фургона са преминали 220 души.

В "Пирогов" вече били приети много млади хора, които късно са потърсили лекарска помощ и много от тях са в недобро състояние.

С увеличаването на броя на заразените в коронавирус се е увеличил и броят на загиналите. Това се дължи на късно лечение или на много бързото развитие на болестта.

Според проф. Балтов трябва да има отделения за лечение на ковидинфекцията в специализираните болници - онкоболните с ковид трябва да се лекуват в ковидотделения в онкоболница. Когато се спазват определини мерки, максимално се ограничава заразата. Медиците са заразяват във външна среда, а не в ковидотделенията. В "Пирогов" от 450 души само 7 са заразени.

"Надявам се да сме доближили пика на заразата. Маските са най-голям враг на заразата и разпространението й. Аз работя с маска 25 г. - тя не ми е отнела свободата.

Трислойната маска не пропуска аерозола. Носейки маски намаляваме натоварването на вируса, малка доза приемаме. Вече 8 месеца си говорим за тези маски - а те предпазват, лекарите правим всичко по силите си, молим хората да спазват мерките", допълни про. Балтов.

Според него не трябва противопоставяне - в момента нацията трябва да е единна. Всеки хубав нов път и магистрала е предимство дори и за болните - пациент от провинцията може да влезе в "златния час" и да бъде спасен.

Бързите антигенни тестове в момента са безплатни, каза проф. Балтов.

PCR и антигенните тестове трябва да бъдат приравнени първо в ЕС после и у нас.