В момента общината предава на хартия данните на нарушители на бус лентите, за да бъдат глобени

440 общински камери в София ще снимат и нарушители на пътя, а няма да служат само за охрана на обществения ред.

Снимащите устройства, които се управляват и поддържат от общинското направление “Транспорт и градска мобилност” и следят трафика,

ще се свържат

със системата

на КАТ

и ще предават автоматично нарушенията, направени от шофьорите, съобщи пред “24 часа” зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев. Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев

От 1 ноември Столичната община вече е готова с интеграцията на системата и се очаква от СДВР да подготви своята система, за да може да следят за нарушители на пътя и чрез общинските камери.

“Имаме 260 камери с възможност за завъртане на 360 и 180 градуса, които са с функционалност за

автоматично

разпознаване на

регистрационни

номера

Те са монтирани на кръстовища, които се регулират със светофарни уредби, по трасетата на градския транспорт - бус лентите и обособените участъци, както и по двата вътрешни ринга на столицата”, обясни той.

“Общинските камери ще предават съответните данни към МВР, като тяхната система ще има задачата да констатира нарушенията и да определи нарушителите, след като приключи интеграцията на системите, която правим. Тя ще позволи предаването в реално време на данните от камерите във вид, определен от МВР, така че те да могат да се използват и за контрол на спазването на Закона за движение по пътищата”, описа зам.-кметът по транспорта.

Предаването на данните от общинските камери към МВР ще става автоматично, без нужда от човешка намеса, както беше досега.

И в момента общинските камери засичат нарушители, но например данните за шофьорите, които се движат неправомерно в бус лентите,

се събираха от

общината и се

изпращаха на

полицията

Сега това ще става директно, по електронен път.

Камерите ще снимат нарушители, които преминават при червен сигнал на светофара, говорят по телефона, докато шофьорат, извършват неправилно паркиране и всякакви други нередности на пътя.

“Системата за видеонаблюдение ще се разширява при изграждане на инфраструктура за светофарни уредби, както и при необходимост от засилване на контрола върху движението на превозните средства в определени зони на града”, добави Кристиан Кръстев.

Повече фишове и по-малко жертви в столицата през тази година

112 336 фиша, от които 79 625 електронни за скорост са наложени от Пътна полиция към СДВР от началото на годината до края на октомври, показва статистиката на МВР. За същия период през миналата година са били по-малко - общо 91 418, от които електронни за скорост 58 2016. Причината за това е повечето и по-модерни камери, които МВР вкара в действие на пътя.

Столицата обаче не е шампион по нарушения, които полицията установява с мобилни и стационарни камери или на място през 2020 г. В Пловдив например са издадени 126 403 фиша за нарушения на пътя - с 14 000 повече, отколкото в столицата, въпреки че там живеят много по-малко хора и има регистрирани 3 пъти по-малко коли. Според НСИ в Пловдив живеят 505 000, а в София - 1 270 000. Според униформени обаче повечето хванати в нарушение шофьори се дължи на магистрала “Тракия”, която минава до града под тепетата.

Освен това шофьорите от Пловдив са известни като едни от най-недисциплинираните в страната. И през 2020 г. се запазва тенденцията Пловдив и София да са първенци по жертви на пътя.

Иначе на територията на Столичната община катастрофите от януари до началото на октомври тази година са с 80 по-малко, отколкото за същия период през 2019 г., загиналите са с 25 по-малко, а ранените - със 73, което е намаление съответно с 14%, 48% и 11%.

Освен по-засиления контрол на пътя пандемията от коронавируса също се оказва фактор за намаляване на пътния травматизъм заради ограниченията в движението през март и април.

В началото на месеца започна и традиционната акция “Зима” на КАТ. До 30 ноември ще се извършват засилени проверки на автомобилите и шофьорите.

МВР ще продължи да взема книжки на границата въпреки съда

Километрични опашки се извиваха по границите най-вече през лятото, когато бе въведна проверката за неплатени глоби.

Километрични опашки се извиваха по границите най-вече през лятото, когато бе въведна проверката за неплатени глоби.

МВР ще продължи да връчва глоби по границата въпреки решението на Върховния административен съд да не го прави. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски и посочи, че в определението на магистратите става дума само за пунктовете с Гърция.

“Ние сме длъжни да изпълним всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това решение касае само пунктовете, които са на гръцката граница - ние сме категорични. Но решението на ВАС ни дава много добри насоки, явно ние имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база”, заяви министърът.

Освен по границата с Гърция книжки за неплатени глоби се вземат и на пунктовете Калотина, двата моста на Дунав, Силистра, Гюешево, Капитан Андреево, Лесово и Маказа. МВР не вижда основания там тази дейност да се прекратява. Според Терзийски това не се прави, за да се повиши събираемостта по глобите, а за да се дисциплинират шофьорите.

“Ние не го правим с цел някой да го спрем да не отиде на почивка в Гърция, приоритет на МВР е пътната безопасност. Не е за глобите, а целта е глобата да дисциплинира шофьора, така че той да кара много по-спокойно и внимателно”, аргументира се министърът. Практиката бе въведена, докато той бе шеф на полицията.

Освен вземане на книжки на пунктовете се правят проверки и за невръчени глоби за скорост. Тази практика не е отменена от съда и продължава и на пунктовете с Гърция.