Столичната община ще финансира 16 училища в София, които от втория срок ще използват дигитални технологии в образователния процес. Проектът "Училище в облак" ще обхване 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици. За обучението на учителите, което стартира през ноември, общината е отпуснала 100 000 лв. Проектът е съвместна инициатива на Столичната община, РУО - София и Център за творческо обучение. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на Втора Английска езикова гимназия като първото Google референтно училище в София.

Гимназията участва и в проекта за внедряване на образователния дигитален модел 1:1 в 16 столични училища.

“Референтно училище” е световна програма на Google за учебни заведения, които подобряват учебния процес чрез дигитални технологии. За да станат част от нея, училищата покриват определени критерии. Втора Английска езикова гимназия е второто Google референто училище в Централна и Източна Европа, а първото е Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив.

В момента 15 училища у нас пък работят по модела 1:1. Става дума за 1000 ученици в 42 паралелки.

"Пандемията прави въвеждането на дигитални умения не само необходимост, но и гаранция за устойчивост и дори въпрос на оцеляване на образователната система в тази ситуация. Дигитализацията, не само в образованието, но и в работата на общината, за да улесним гражданите и бизнеса, е един от стратегическите ни приоритети", подчерта Фандъкова.