Двойки се разпадат заради грешен правопис, къса прическа и редовни фитнес занимания

Aмериканската певица Деми Ловато изненадващо би шута на годеника си, след като само преди седмици прочувствено съобщаваше в социалните мрежи, че иска да се омъжи за него тайно и даже вече търси подходяща булчинска рокля. 28-годишната звезда започна любовни отношения с актьора Макс Ерик през март, малко преди началото на коронавирусната криза. И двамата твърдяха, че пандемията им е помогнала да се опознаят бързо и да се наслаждават един на друг, тъй като са се самоизолирали заедно и не са имали служебни ангажименти. Затова и решението да се сгодят преди два месеца не бе изненадващо или по-скоро не чак толкова, колкото разразилата се през последните дни разправия защо късат.

Раздялата бе представена като общо решение на двамата пред медиите от екипа на певицата, но се оказа, че въобще не е така. По-късно Макс Ерик разкри, че е научил от сайт на таблоид за нея, докато снимал нов филм. В една от почивките проверил съобщенията в телефона си и не могъл да повярва на очите си. Бил толкова шокиран от информацията, че вече не са заедно с годеницата си, че му трябвало доста време да се съвземе, за да продължи да работи. Няколко дни по-късно той пусна и свое видео в инстаграм, в което обвини бившата си половинка, че е използвала разделянето им като рекламен трик, за да постигне по-добри продажби на новото си парче.

“Бях влюбен. Целият свят трябва да го знае. Надявам се, че песента ще е номер едно, защото, ако това е нещото, което искате в материалния свят най-много, ето, имате го”, заяви 29-годишният актьор. Той допълни, че не пожелава на никого да изпита това, което му е в момента. Макс Ерик изглеждаше искрен и съкрушен, което за актьор не е чак толкова трудно. От екипа на Ловато коментираха, че тя е смутена от начина, по който бившият ѝ партньор действа и коментира публично връзката им в социалните мрежи, и на този етап не иска да контактува с него.

Раздялата им предизвика доста обсъждания в медиите и вероятно и тези, които не бяха чували за Деми Ловато и Макс Ерик, вече знаят нещо. Все пак малко звезди се разделят с толкова гръм и трясък, и то без да изтъкват някаква приемлива причина. Но пък, ако се вярва на съобщенията, които вървят в мобилното приложение Whisper, хората в цял свят сякаш стават по-склонни да зарязват половинките си спонтанно, и то по шантави причини.

Мъж от Ню Йорк признава, че е изгубил интерес към приятелката си, след като тя се подстригала твърде късо, друг пък - когато разбрал, че половинката му допуска правописни грешки. Жена спряла да намира гаджето си за привлекателно, след като минало 60 килограма, а друга се почувствала предадена, след като нейният партньор започнал всеки ден да ходи на фитнес. Дама от Алабама споделя, че прекарала месец далеч от гаджето си, за да осъзнае колко много всъщност я отегчава.

“Понякога хората се разделят по същата причина, поради която може би са се съмнявали дали да влязат във връзката”, казва американската психоложка Елизабет Коен. Според нея нещата не се случват толкова спонтанно, колкото изглеждат. Обикновено започват като леко притеснение или неодобрение, което се надяваме с времето да се промени, но след като това не се случва, се превръща в централен проблем.

“Разбира се, вероятно сте искали да бъдете заедно, поне в даден момент, особено ако сте женени. Но за хората е трудно да се променят по начина, по който може би вие имате нужда, за да поддържате здравословни отношения, чрез които и двамата да процъфтявате. Ето защо разводът може да се превърне в бавно изгаряне и да отнеме години обмисляне и опити да накараш бракът да работи”, обяснява адвокатът по семейно право Ерин Левин.

Все пак специалистите смятат, че има някои базови неща, които са валидни за повечето разпадащи се двойки. На първо място е проблемът с комуникацията. Ако партньорите не говорят по начин, по който се разбират, с времето всички аргументи се превръщат в непродуктивни и негодуванието от общуването нараства. Дори и да се стараят да потискат това усещане, рано или късно то взема връх и ги вкарва в коловоза на раздялата.

Друг важен фактор е загубата на физическа привързаност. Често партньорите си казват, че могат да се справят с това, защото има по-важни неща в отношенията им, но липсата на романтични чувства и интимни ласки неизменно води до всеобхватно усещане за дистанция, която и се случва с времето. По тази причина много хора, попаднали в такава връзка, се оплакват от самота. Те могат да имат пълноценен и вълнуващ личен живот, редовни срещи с приятели, хоби, на което изключително са отдадени, но пак да не се чувстват добре, тъй като наличието на партньор, с когото няма взаимност, измества фокуса на приоритетите им за бъдещето. И в крайна сметка той се превръща в тежък товар, от който решават да се откажат в даден момент.

“Сходството между двама души помага да се разбере дали те могат да останат заедно. Затова от ключово значение е, влизайки във връзка, да определите какво е важно за вас и да прецените дали човекът, към когото сте се насочили, е в състояние да го изпълни. Защото, ако се свържете с някого, с когото имате различни ценности и емоционален багаж, със сигурност ще стигнете до проблемни отношения”, казва професор Тери Орбух от университета в Оукланд.

Също така е добре да се има предвид, че през последните години причините дори за разводите съществено са се променили. Ако през 70-те години на миналия век най-честият повод за тях е била изневярата, то сега е грешното поведение.

Различни проучвания показват, че семейните могат да преглътнат, че половинката им е кръшнала, но не и че е застрашила семейния бюджет или общото благополучие чрез зависимости като алкохол и наркотици. Освен това жените са станали по-активни в приключването на отношения, което се дължи на тяхната еманципация. “Смяташе се, че поведението на мъжа е причина за разводите, но в последните десетилетия това значително се промени и сега е пет пъти по-вероятно те да получат развод заради неразумни действия на съпругата си, отколкото през 70-те години”, посочва английският адвокат Кристина Блеклоуз.

Китай въвежда 30-дневен период на сближаване преди развод

Заради увеличаващия се брой на разводите в Китай от следващата година се въвежда 30-дневен период на сближаване за двойките, които искат да се разделят. Идеята е през това време те да обмислят решението си, за да е сигурно, че не са го взели прибързано.

Законодателното изискване обаче е остро критикувано от неправителствени организации, работещи с жертви на домашно насилие. Те смятат, че въпросният период на сближаване само ще удължи агонията на хора, които са тормозени от своите партньори.

През последния месец в Китай станаха известни няколко такива случая. Съд отказа да разведе семейство, въпреки че бяха предоставени записи от охранителни камери как мъжът бие с юмруци съпругата си и я влачи за косата по пода, докато тя се опитва да избяга на улицата от него.

Известна китайска влогърка пък почина, след като бившият ѝ съпруг я запали, докато тя правеше онлайн обръщение към своите последователи в мрежата. Двамата на няколко пъти се събирали и разделяли, защото съдът решил всеки родител да се грижи за по едно от децата им. Според свидетелите мъжът използва тази ситуация, за да я принуди да се върне при него. Заплашвал я дори, че ще убие детето, което му е поверено, ако не го направи.

Властите обещават 30-дневният период да не се прилага при семейства, в които има домашно насилие, но адвокати смятат, че това ще е много трудно, тъй като по принцип сигнали за подобни проблеми трудно стигат до полицията заради страх.