Джоана Коулс е от онези успели жени, които сами проправят пътя си от нищото. Родена в семейството на медицинска социална работничка и учител в Западен Йоркшър, на 10 години тя вече има публикувана своя статия във всекидневника “Йоркшир Пост”, който се разпространява в района на Лийдс. Малко по-късно завършва университет със специалност “Английска и американска литература”, след което започва и кариерата на журналист - първо като част от седмичното издание за политика, култура и международни теми “Спектейтър”, а след това се мести в САЩ и става шеф на коресподентското бюро там на британската емблема “Гардиън”.

Тя успява да се издигне до поста главен редактор на женското списание “Мери Клер” през 2006 г., а след това и на “Космополитън” (2012-2016), като печели куп престижни награди с работата си. След като е поела управлението на едни от най-популярните женски списания в света, тя ги превръща в място, където на показ излизат проблемите на жените не само у дома, но и на работното място, където се сблъскват с куп предразсъдъци.

Работата е толкова вдъхновяваща, че дава основата на телевизионен сериал - “Дръзки момичета”. Действието в него се фокусира около три млади, духовити и модерни жени, които работят за нюйоркското женско списание “Скарлет”, а самата Джоана Коулс е сред изпълнителните продуценти на поредицата. Той започва да се излъчва през лятото на 2017 г., като веднага след показването и на десетте епизода от първи сезон е подновен за още два сезона.

В най-новия четвърти сезон трите главни героини - Джейн, Кат и Сътън, се борят за бъдещето на “Скарлет”. Списанието преминава през промени, които засягат всеки член на екипа, включително и главната редакторка Жаклин. В същото време Джейн се старае да се справи с новината, че има предразположение към рак на гърдата. Сътън и Ричард полагат усилия да поддържат връзката си от разстояние, а Кат се опитва да се възползва от платформата си в “Скарлет”.

Много са онези, които сравняват “Дръзки момичета” с неомръзващата класика “Сексът и градът”. Трите главни героини се борят с по-земни, сложни проблеми от жанра, който ги е вдъхновил, пишат в американския сайт “Вокс”. Друго издание - “Валчър”, подчертава способността на сериала да балансира визуалната с повествователната гледна точка, като “зачита журналистиката като професия” по начин, по който понякога дори и сериозните издания не го правят.

С роли в “Дръзки момичета” са Мелора Хардин, Кейти Стивънс, Айша Дий, Меган Фейхи, Сам Пейдж. Четвъртият сезон на сериала върви всеки вторник от 22 ч по “Фокс Лайф”.