Обратният ход на планетата ще продължи до 3 ноември, но няма от какво да се притеснявате, ще ви донесе радост

Повод за радост, а не за тревога е ретроградният Меркурий, който започна в сряда, 14 октомври, и ще продължи до 3 ноември. Планетата обърна хода си именно в знака на Скорпиона. “Той символизира скритото, тайното, окултното, отвъдното, неясното. Това, което става зад кулисите, невидимата част от нашето съществуване”, казва режисьорът Стилиян Иванов.  СТИЛИЯН ИВАНОВ

СТИЛИЯН ИВАНОВ

“Меркурий в
обратния си ход
изразява нашата
способност
да мислим,

да анализираме и да влизаме в детайлите. Когато е в прав ход, се спускаме само по повърхността на нещата”, обяснява Иванов. Именно затова следващите седмици ще са повод за радост. Когато знакът на Скорпиона се комбинира с ретроградния Меркурий, навлизаме в невероятно добър период.

“Какъв е плюсът ли? Нещата, които до момента са били скрити по независими от нас причини или укривани, когато става въпрос за целенасочено действие, ще станат явни. Ще бъдат анализирани и разбрани”, обяснява режисьорът.

Периодът ще бъде изключително подходящ и за тези, които имат доста свободно време и обичат да прекарват времето си вкъщи. “Ще могат да завършат всичко това, което много пъти са започвали, но не са успявали да завършат. Всеки в живота си понякога почва нещо и го оставя. След време пак се връща към него и пак го оставя. Така че сега е моментът най-накрая да завършим това, което дълго време сме отлагали”, категоричен е режисьорът. Съветва в следващите седмици да бъдете много активни, а не както обикновено се възприема ретроградният Меркурий - като период, в който се избягват всякакви начинания и се отлага вземането на важни решения.

“На първо място ще може да разберем много от неясните на моменти неща и след това ще може да завършим това, което отдавна искаме. Като под завършване имам предвид процес с подписване на договори, със завършване на образование или сделка.

Едно пояснение,
често хората се
страхуват да
подписват
договори,

когато Меркурий е ретрограден, а аз им обяснявам, че няма нищо лошо в това. Лошото е, ако договорите не се четат предварително. А дали Меркурий е ретрограден, или не - то ще има еднакъв резултат”, с чувство за хумор съветва режисьорът. Уточнява обаче, че когато планетата е с обратен ход, последиците ще бъдат по-тежки за подписалия се под документа.

“Периодът наистина е добър, така че човек трябва да си плюе на ръцете и да започне да работи”, казва Иванов.

За кратко ретроградният Меркурий ще навлезе и в знака на Везните. “Той изразява нашите възможности да живеем в партньорски отношения, да зачитаме гледната точка на другия и да опознаваме себе си през очите на другите”, обяснява режисьорът. Затова, когато планетата навлезе в този знак, отново няма да имате повод за притеснения.

“Всъщност когато Меркурий навлезе във Везната с ретрограден ход,

ще ви помогне
да преосмислите
и разберете
партньорските
си отношения -
с тези, с които
работите, и с тези,
с които живеете

Така че периодът отново е много добър. Вярно, че не е толкова “полезен”, както когато е в Скорпиона”, казва Иванов.

Въпреки това в края на ретроградния Меркурий е подходящо да изчистите отношенията, които сте имали с половинката си. “Ако някой е тръгнал от една година да се развежда и не е успял, сега ще се разведе. Ако някой пък от година е планирал да предложи брак, сега е моментът да го направи”, съветва Иванов.

Предупреждава обаче, че този процес е сравнително необратим. “Когато Меркурий тръгне в прав ход, той може да съжалява, че когато планетата е била ретроградна в знака на Везната, е предложил брак”, уточнява режисьорът и съветва бъдещите младоженци да изчакат още малко, за да не се окаже, че са направили грешка.