Зелената зона за паркиране в София ще се разшири в два участъка - в горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов". За това са постигнали консенсус представители на всички политически сили в СОС, съобщи във фейсбук председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"Днес свиках консултации с представители на всички политически групи в СОС по темата, свързана с транспорта и политиките за паркиране. Повод за това е фактът, че в момента в комисиите към съвета се разглеждат три доклада, отнасящи се до промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община - първият е на Борис Бонев, вторият е на група съветници от ГЕРБ-СДС, а третият - на съветник и двама районни кметове от ДБ. В тези три доклада има доста идеи, които съвпадат. Целта на срещата бе добрите предложения, за решаване на важните за софиянци и гостите на града въпроси, да бъдат подкрепени с консенсус. Срещата премина конструктивно. Обединихме се около предложението за разширяване на зелената зона в кварталите „П. Яворов“ и „Иван Вазов“. Групите на ГЕРБ-СДС, Демократична България и „Патриоти за София“ ще подкрепят доклада, който засяга тези промени", пише Герджиков.

Подкрепа от всички партии са получили и идеите за въвеждане на електронен винетен стикер за паркиране, който ще замени сегашните стикери, които се лепят на стъклото на автомобила. Ще се облекчи и издаването на винетен стикер за паркиране на хора в неравностойно положение.

Ще се добави и изискване при кандидатстване за издаване на стикер за паркиране да се представи задължително документ за извършен годишен технически преглед с цел премахване на превозни средства от улиците на София, които са излезли от употреба, но се ползват като складови помещения.

"В същото време други предложения като разширяването на синя зона и увеличаване на работното време на платените зони към този момент не срещат подкрепа от всички политически групи в СОС. Сред изложените мотиви за това са, че заради COVID кризата не са проведени достатъчно обществени обсъждания, както и че това би затруднило допълнително гражданите в сложната епидемична обстановка. Предстои редакция на предложените промени и обсъждането им в комисията по транспорт и безопасност на движението. Надявам се, че този консенсус ще бъде потвърден по време на дебатите в комисиите, както и на заседанието на СОС на 12 ноември, когато те трябва да се гласуват", пише още Герджиков.