До края на септември ще има решение за размера на пенсиите от следващата година - дали ще продължи плащането на отпуснатите антикризисно от август 50 лв. добавка към месечните суми на възрастните, или ще има преизчисление. Това каза в петък социалната министърка Деница Сачева. Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 г., за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските, обясни Сачева. По нейно мнение трябвало да се преизчислят всички пенсии.

Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 г., би струвал на държавата 1,2-1,5 млрд. лв. и ще се отнася за милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1,2 до 3,8 млрд. лв. на година, каза социалният министър.

От КНСБ излязоха с позиция, че е недопустимо правителството да обявява намерения и варианти, които не са били обсъдени със социалните партньори. Синдикатът припомни виждането си, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване размера на пенсиите е чрез увеличаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж. Готови са с предложенията си за следващата година - повишени приходи от вноски, минималната пенсия да е 45% от минималната заплата, по-висок таван и др. Те са против преизчисление на старите пенсии. “Този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и насилва солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии”, пишат от КНСБ.