Родителят ще избира дали да ползва болничен, платен отпуск, или помощ от държавата до 610 лв. на месец при карантина в училището или детската градина заради коронавирус.

Болничен може да се ползва и за здраво дете, върнато у дома, обясниха експерти от социалното министерство.

Ако родителят предпочита, може да използва платения си отпуск. Новата помощ от държавата ще се дава, когато член от семейството е в неплатен отпуск.

Помощта е пропорционална на дните от карантината. За едно дете тя е до 610 лв. Ако родителят трябва да остане с него у дома до 5 работни дни, за тях държавата плаща 152,5 лв. При 10 работни дни сумата е 305 лв.

Сумата е по-голяма за семействата с две и повече деца - до 915 лв. Така за 5 дни те ще получат 228,75 лв., а за 10 - 457,5 лв.

Идеята парите да се дават за поне седмица е, че през останалото време родителите ще работят и ще имат доходи, макар и намалени.

Помощта ще се отпуска до края на годината. За целта са предвидени 85 млн. лв.

Едно от условията е ученикът да е до 14 години, тъй като по-големите вече могат да седят и сами вкъщи. Другият критерий е доходът на член от семейството за предходния месец да е по-нисък или равен на 610 лв.

Помощта ще се отпуска и на семейства на близки или роднини и на приемни семейства, при които са настанени деца.

Безработни родители без право на обезщетение или с минимално за безработица, както и самоосигуряващи се също могат да я получават.

“В случай че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да ви включат в патронажна грижа”, напомнят от социалното министерство. Специално наети хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома на семейството под карантина.

За да получат помощ от държавата, родителите може да подадат лично или онлайн заявление до Агенцията за социално подпомагане. Към нея трябва да приложат и бележка от работодател.

Детски да получават всички родители и да го няма подоходният критерий, поиска социалната министърка Деница Сачева.