Най-добрият начин е чрез циркулация на въздуха, но може да използвате ютия или восък

Цветята могат да разхубавят дома ви и през зимата, стига правилно да ги изсушите, за да ги ползвате като декорация. Ако имате градина, пълна с красиви растения, се възползвайте от възможността. Разбира се, има цветя, които в никакъв случай не могат да изсъхнат напълно. Затова, колкото и да се опитвате да ги съхраните за по-дълго време, няма да успеете. Най-подходящи за изсушаване са невенът, далията, макът, розата и лавандулата.

Въпреки това може да опитате и с други. Много хора искат да запазят за по-дълго букети, които имат символично значение за тях, като сватбения например. Учителките пък вероятно ще съберат доста цветя на 15 септември. Те също може да се използват за украса след няколко седмици сушене.

Ако все пак имате градинка, не е нужно да чакате някой да ви носи цветя. Трябва само да си ги наберете. Най-подходящото време за това е сутрин, след като росата се изпари от листата. Колкото по-сухо е растението, толкова по-добре. Обърнете внимание и на цветната пъпка.

Препоръчително е тя да не е напълно отворена, за да не паднат венчелистчетата, докато ги сушите. Ако е прекалено зелена обаче, има шанс да увехне, преди да е разцъфнала. Не на последно място, листата трябва да са здрави, без следи от болести или вредители.

Има няколко начина да изсушите правилно цветята. Най-добрият е естественият. Трябва да ги оставите на хладно и проветриво място - идеални за това са таванските помещения или мазетата. Колкото по-малко слънчева светлина прониква в тях, толкова по-добре. Причината е, че когато огрее цветовете, те започват да губят от пъстротата на баграта си. Освен това влажността на въздуха е препоръчително да бъде възможно най-ниска.

Предварително оформете цветята в мънички букети. Увийте стъблата им с гумена лента. Нека е достатъчно стегната, защото с изсушаването диаметърът ще намалее. Букетчетата се поставят на разстояние едно от друго, за да има добра циркулация на въздуха.

Сушат се с цветовете надолу. Причината е, че те са най-тежката част от растението. Ако са изправени нагоре, ще изкривят стъблата и няма как да ги ползвате за декорация. Обикновено цветята изсъхват за около 2-3 седмици при този метод.

Друг вариант е да използвате глицерин. Той е подходящ за зелени листни растения като бръшлян, чимшир и др. Смесва се в дълбок съд с вода в съотношение 1:2. Листата се потапят в течността, където остават за около 2 седмици. По този начин се образува тънък слой около тях, който ги предпазва от въздуха. Когато ги извадите, им дайте няколко дни, за да изсъхнат напълно. След това са готови за декорация.

Доста по-нестандартен метод е използването на восък. Той трябва да е в течна форма, но температурата му не бива да е висока. В противен случай вероятно ще развали формата на листата. След като ги потопите в него, ги поставете в купа с лед.

Слънчогледите и хризантемите се сушат най-добре, когато са засипани с пясък. Той попива влагата, като в това време растението запазва формата и цвета си. Имайте предвид, че за това ще са ви нужни поне няколко седмици.

За домакините ще е най-удобно да използват дъска за гладене и ютия. Идеалните цветя за този метод са макът, теменужката, акацията и др. Поставете върху дъската поне 5 листа вестникарска хартия, а върху тях - 2 листа попивателна. Помежду им се поставят цветята. Притискат се с ютията за момент и вече са изсушени. Хартията ще е достатъчна, за да попие влагата. Този метод е най-добър, ако искате да направите от растенията стенна декорация или нестандартни разделители за книги.