Това няма да оскъпи или удължи проекта, обещаха здравният министър проф. Костадин Ангелов и изпълнителят

Изграждането на сградата може да започне до 1 година

Окончателно: строежът в двора на Александровска болница, който се предвиждаше да бъде реконструиран и използван за създаването на първата у нас Национална многопрофилна детска болница, ще бъде съборен и на същото място ще бъде изградена напълно нова сграда.

Това решение взе здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като чу всички гледни точки по темата от лекари, архитекти, депутати и представители на граждански асоциации и след като обсъди идеята със строителя, спечелил обществена поръчка - обединение ДЗЗД “Детско здраве”, в което основна място заема “Главболгарстрой”.

Министър Ангелов събра всички заинтересовани страни на организирано от него

обществено

обсъждане за

бъдещето на

националната

педиатрия,

каквото досега

не е имало

Основна цел на дебата бе да се реши най-важният въпрос - дали за лечебното заведение да се използва незавършеният строеж в двора на“Александровска”, или да се построи изцяло нова сграда.

Мнения бяха защитавани и в двете посоки. Имаше и настояващи да се търсят нови терени. Повечето от присъстващите обаче бяха категорични, че

мястото остава

едно от

най-добрите

в София

заради близостта си до важни болници, градски транспорт и паркова среда. 

За да бъдат удовлетворени максимално всички страни, се реши мястото да се запази, а старият строеж да бъде съборен. Същото решение бе взето и на среща при премиера Бойко Борисов в края на май, в която участваха тогавашният здравен министър Кирил Ананиев и представители на гражданската инициатива “ЗА истинска детска болница”, но до момента не бяха предприети никакви действия в която и да е посока и проектът бе спрян за изминалите 3 месеца.

Единственото

условие сега е

събарянето да се

случи в рамките

на заложения

бюджет от близо

78 млн. лв.

без ДДС, да се спази срокът от 42 месеца за проектиране и строеж, заложен в обществената поръчка, към които сега се прибавя и събарянето. Както и да се гарантира, че то няма да доведе до поражения по околните сгради.

“Имам уверението на изпълнителя, че

разрушаването на

съществуващата

конструкция ще

бъде изпълнено в

срок от около

шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живеещите в района да не търпят вреди”, каза министър Ангелов.

От обединение ДЗЗД “Детско здраве” са обследвали вариантите за събаряне на строежа, преди да кандидатстват за обществената поръчка. И гарантират, че ще могат да се справят със сроковете и цената.  Мая Пенчева

Мая Пенчева

Събарянето се предвижда да бъде механично, т. е. етаж по етаж, а не с взрив и ще започне до края на годината.

В рамките на

година пък ще

може да започне

и строежът на

новата сграда, обясни Мая Пенчева, изпълнителен директор на “Главболгарстрой”. (Повече за позицията им виж долу.)

 След като скелето бъде бутнато, ще се изготви нов проект за болницата. Той, както и

всеки следващ

етап ще

подлежат

на широко

обществено

обсъждане,

а преди това ще се сондира мнението на всички лекари, обясни проф. Ангелов.

“Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Да бъде база за обучение на специализанти и под един покрив да им подсигурим всичко необходимо, така че усилията им да бъдат единствено концентрирани върху здравето на децата. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина - имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място”, представи очакванията си към новата болница министър Ангелов и допълни, че има собствена визия как, в какви срокове и какво да се направи, за да се подобри качеството на детското здравеопазване.

Но добрите решения се вземат заедно, допълни той. “Затова избрах вместо поредица от кабинетни срещи заедно, в режим на диалог, да си кажем докъде сме стигнали и да начертаем посоката, в която ще продължим”, обясни министърът.

Мая Пенчева: Доволни сме, че има решение и можем да започнем работа

Доволни и щастливи сме, че вече има решение и можем да стартираме работа. Поемаме ангажимент за срока на договора - 42 месеца, да предприемем всички действия, които здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща.

Събарянето няма да увеличи и цената на проекта, която е 78 млн. лв. без ДДС  Изпълнителите от обединение ДЗЗД “Детско здраве” на “Главболгарстрой” представиха идеен проект как може да изглежда бъдещата детска болница при запазване на стария строеж в двора на Александровска болница.

Изпълнителите от обединение ДЗЗД “Детско здраве” на “Главболгарстрой” представиха идеен проект как може да изглежда бъдещата детска болница при запазване на стария строеж в двора на Александровска болница.

Това каза изпълнителният директор на “Главболгарстрой” Мая Пенчева минути след като проф. Ангелов обяви решението си за строежа на детската болница.

“От самото начало обследваме варианта за събаряне на строежа. Изпратили сме наши колеги, специалисти, обследвали сме сградата и се прави проект за частично събаряне етаж по етаж механично. То включва допълнително скеле, което да пази максимално от прах и шум”, обясни Пенчева предстоящите стъпки. След проекта за разрушаване, следва и идеен проект на истинската болница.

“Ще знаете всяка една стъпка - какво мислим да направим, как ще го го направим и с кои органи това ще бъде договорено”, каза изпълнителният директор на ГБС. 

Предложение!

Проектът със статут на приоритетен за Министерския съвет

Младите лекари ще работят там след години, да се включат в дебата, пожелаха по-възрастните им колеги

Мястото, на което се намира в момента старият строеж, е най-подходящо за новата детска болница. Тази подкрепа получи проектът от един критик (в качеството му на депутат от левицата), но и професионалист като онкохематолог и бивш шеф на болница - проф. Георги Михайлов. Той лансира и идеята проектът за Национална детска болница да стане приоритет на Министерския съвет, а не само на Министерството на здравеопазването и така реализацията му да започне до 6 месеца при събаряне на сегашната недостроена сграда в двора на Александровска болница.

“Ако сега тръгнем да правим международен конкурс, да участват други архитекти,

нашето поколение

няма да доживее

да види детска болница. Ако започнем сега да местим проекта на друго място или министърът да инициира друга идея да започне нов проект, няма да го видим реализиран”, посочи професорът, който е и зам.-шеф на парламентарната здравна комисия. Иначе мнения в хода на дискусията се чуха и в двете посоки.  Проф. Георги Михайлов

Проф. Георги Михайлов

Като най-важно лекарите в залата обаче откроиха новата сграда да позволи създаването на наистина модерни клиники и отделения, които да отговарят на съвременните изисквания за детско здравеопазване. Защото идейният проект от края на 70-те години на ХХ век не предвижда новостите, до които достигна медицината, казаха те.

Призоваха да се мисли и в посока по-малко легла за хоспитализиране и повече за амбулаторно лечение. В предложения вариант на проект от ДЗЗД “Детско здраве”, представен по време на обсъждането, са предвидени 350 легла за болнично лечение и 50 в дневен стационар, а посоката трябва да е обратната, коментираха медици.  Изпълнителите от обединение ДЗЗД “Детско здраве” на “Главболгарстрой” представиха идеен проект как може да изглежда бъдещата детска болница при запазване на стария строеж в двора на Александровска болница.

Изпълнителите от обединение ДЗЗД “Детско здраве” на “Главболгарстрой” представиха идеен проект как може да изглежда бъдещата детска болница при запазване на стария строеж в двора на Александровска болница.

Според проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация и дългогодишен радетел за построяването на Национална детска болница, този проект е

повод за разговор за

цялостната реорганизация

на детското

здравеопазване

Нужно е работна група да оцени дейността през последните 5 г. на структурите, които ще влязат в новата болница, и така да се прецени колко легла ще бъдат необходими, смята той.

В дебатите за новата педиатрия да участват повече млади лекари, пожела д-р Любомир Димитров, началник на отделението по детската кардиология в кардиологичната болница. Сега ние взимаме решение за нещо, в което почти сигурно няма да участваме, обясни той.

Обществен съвет към здравния министър ще консултира проекта

Обществен съвет, който да контролира, изразява мнения и становища и да дава конструктивни предложения по проекта за строеж на Националната детска болница, ще бъде създаден към Министерството на здравеопазването.  Жени Начева

Жени Начева

Това обяви заместник здравният министър Жени Начева.

В съвета ще влязат педиатри, членове на експертните съвети по детските специалности, пациенти и граждански асоциации, включително и представители от гражданската инициатива “За национална детска болница”, които настояваха за събаряне на сградата. Освен тях обаче по време на дебата лекари и експерти предложиха в съвета да бъдат включени

представители и на

Българската

педиатрична асоциация,

както и по един от камарите на архитектите и инженерите.

За създаването на подобен съвет настояват от месеци от инициативата “За национална детска болница”. Тяхното предложение обаче било членовете да бъдат 11 и само от организацията, както и да се получава заплащане за дейността им, обясни зам.-министър Начева.

“Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а

не структура на

бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни”, допълни и проф. Костадин Ангелов.