Хидратирайте кожата, за да не се разкъсват средните слоеве

Бременност, тийнейджърство, рязка промяна в теглото. Това са трите най-решаващи фактора за образуването на стрии. И не, не са застрашени само жените. Още по-парадоксалното е, че към стрии са най-предразположени хората, които тренират и постигат най-видими резултати във фитнеса. Просто кожата се свива бързо и така се образуват неприятните линии. А стриите представляват атрофични белези, образуващи се от липса на еластични влакна, и се появяват на най-неподходящи места – бедра, корем, ханш, дори по горната страна на ръцете. В началния стадий на образуването си те са с розов или лилав цвят, а след това стават бели. И не се залъгвайте, че когато натрупате летен загар по кожата, те ще се скрият. Напротив – стават още по-видими и ярки.

Най-лошата новина е, че веднъж появили се, почти няма начин да бъдат премахнати. А ако сте предразположени към това, ще се появят и нови при следващата промяна в теглото ви. Има няколко неща, които може да направим, за да подобрим състоянието на кожата си и да помогнем в превенцията срещу появата на стрии.

Хидратирайте кожата. Най-важната стъпка е хидратацията. Колкото по-еластична и здрава е кожата, толкова по-малък е шансът от поява на нови стрии. Затова е добре да използвате етерични масла и билкови кремове, които да попиват дълбоко. Имайте предвид, че вие мажете горния слой на кожата, а стриите са от разкъсване на средния слой. Т.е. така трябва да хидратирате тялото си, че тя да се заздрави надълбоко. Най-ефикасните съставки, които помагат за редуциране на стриите, са ретин А (ретинолова киселина) и гликолова киселина.

Домашни средства. Ако сте бременна обаче, по-добре наблегнете на природни съставки като натурално масло с витамин Е, яйчен жълтък, чиста свинска мас. Нанасяйте ги поне 2 пъти дневно и се въоръжете с търпение. Също така може да си направите домашен крем против стрии, като смесите равни части пшеничен зародиш, алое вера и зехтин. Започнете да третирате кожата още в 8-ата седмица от бременността и не спирайте до 3-ия месец след раждането. Именно тогава кожата се “стресира” най-много, защото се е разтягала 9 месеца, а трябва да се “прибере” за по-кратък период.

Бебешко олио. Експерти казват, че ако сте податливи на появата на стрии, колкото и да са скъпи козметичните продукти, които използвате, няма да помогнат. Затова не се харчете. За активна хидратация, близка до естествената, наблегнете на бебешката козметика. Тя е с възможно най-чист състав и може да бъдат намерени различни марки и разфасовки в търговските мрежи, при това на сравнително ниски цени. Другият позитив на бебешката козметика е, че няма натрапчив аромат (при бременност това е особено важно, за да не предизвиква гадене и повръщане), прави кожата мека, а ако не ви хареса, ще ви влезе в употреба след появата на мъничето ви. Но дори и да не сте бременна, бебешкото олио върши работа срещу стриите. То е еднакво хидратиращо и грижовно към всички типове кожа.