Ще наруши историческия облик на центъра, смята Трайчо Трайков

Собственикът, който е свързван в медиите с издирвания бизнесмен Евелин Банев - Брендо: Няма да строим със стъкло и метал, а в духа на стара София

Нова 42-метрова сграда ще се появи на мястото на хотел “Рила” в центъра на София, а той ще бъде съборен.

Това става ясно от становище на кмета на район “Средец” Трайчо Трайков, в което той възразява срещу подобни намерения. В районната администрация е постъпил проектът за промяна на регулационния и застроителния план на хотел “Рила”.

“Предстои той да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част”, пише Трайков. В становище до главния архитект на София Здравко Здравков той изброява 7 причини защо строителството не е уместно.

“Обектът попада в територия с културно-историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно-историческия облик на ул. “Леге”. Новата сграда е разположена в археологически резерват “Антична Сердика и средновековен Средец”. Обектът попада и в охранителна зона на недвижимата културна ценност - църквата “Св. Николай Мирликийски”. Има опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и другите сгради - паметници на културата,

може да бъде

застрашена от

предвидените

мащабни

строителни

дейности”,

пише Трайков.

Той настоява новото строителство да се съобрази със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в центъра и с доклада на проф. Ян Геел за превръщането на София в град за хората. Поставените цели като облекчаване на трафика в центъра и планирането в човешки мащаб са несъвместими с предлаганото високо застрояване, смята Трайков. Новият 42-метров обем ще доминира над ниските сгради наоколо, повечето от които са паметници на културата, смята Трайков.

В средата на 2017 г. бизнесменът Васил Божков продава построения през 1962 г. хотел на ЦК на БКП на “Рила център” за 9,8 млн. евро. Фирмата купувач е собственост на акционерното дружество “Пропърти груп България”, основано от двама израелски граждани. То е дъщерно на компания с акции на приносител. Поради това не може да се каже кой е крайният купувач на хотела. Според “Капитал” представляващ и двете компании е роденият в Ямбол Деян Лазаров, през когото минават множество бизнес връзки на осъдения в Румъния и Италия Евелин Банев - Брендо.

Собственикът “Рила-център” е възложил проекта на “Ателие Серафимов архитекти”. На въпрос на “24 часа” какво ще бъде построено на мястото на хотел “Рила”, оттам отговориха:

Възложено и изработено е концептуално предпроектно проучване за изграждане на нова 11-етажна жилищна сграда, изработен е ПУП, който е в процес на съгласуване по законоустановената процедура. В подобни сгради партерните нива се предвиждат за обществено обслужване. Съгласно показателите за зоната по общия градоустройствен план на София имотът е в зона на стария градски център с показатели: максимално допустима РЗП 18 000 кв. м и

застроена площ

- 2300 кв. м.

Съществуващата сграда е на 10 хотелски и 1 технически етаж. Бъдещото застрояване предвижда стъпка в границите на петното, в което е сегашната сграда, и височина 11 етажа. Новата сграда не е модерна - от стъкло и метал, а е решена в класически ордер и ритъм в духа на стара София с каменна облицовка. Тя е идентична с хотела и представлява комбинация от 2 правоъгълни обема - високо тяло с лице към ул. “Позитано” и ниско - долепено на калкан със сградата на бившия “Кореком”, обясниха от "Рила център"

От “Рила център” смятат, че сградата, която е на 58 г., не отговаря на съвременните изисквания за функционалност, енергоефективност и безопасност. И дават примери с бившето кино “Сердика”, хотел “Берлин” и хотел “Хаят”, където са премахнати “морално остарели сгради, които са без особено културно или историческо значение, и са изградени нови съвременни сгради”.

От “Рила център” запознали кмета Трайчо Трайков с проекта на 4 февруари. От района поискали да се ремонтира и градинката пред хотела. “Буди изненада сегашното отрицателно становище, което вероятно не е свързано пряко с мотиви по законосъобразност, а е провокирано от настоящата напрегната обществена обстановка”, допускат от “Рила център” и повтарят, че хотелът не е обявен за културна ценност.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че всички становища по проекта ще бъдат разгледани от експертен съвет и той най-вероятно ще бъде върнат за преработване, или одобрен.

 

 

Визуализация на проекта за нова сграда на мястото на хотел "Рила"
Визуализация на проекта за нова сграда на мястото на хотел "Рила"