Участъци от 3 улици в центъра на София - "Сан Стефано", "Шишман" и "Ангел Кънчев" стават пешеходни през летните уикенди. Пилотната инциатива на Столичната община стартира от 17 юли и ще продължи 10 уикенда до 22 септември.

От 1 до 31 август пешеходен ще стане и част от бул. "Цар Освободител". Идеята е улиците да се затварят за автомобили от 19,30 часа в петък до 18 часа в неделя.

"Това е поредна стъпка към превръщането на София в град за хората", подчерта председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. Тя напомни, че преди няколко години традиционно по време на фестивала "София диша" са се затваряли различни локации в центъра, а след извънредното положоение заради разпростанението на коронавируса у нас хората имат нужда от повече постранства на открито. 

Улиците са избрани след преброявания, които са показали, че пешеходците по тях са 70-80 процента. Освен това те осигуряват свързаност с различни паркове и градини - "Заимов" Докторската градина, Борисовата градина и тази при "Св. Седмочисленици".

На 22 септември, в последния ден от Европейската седмица на мобилостта, по традиция за коли ще бъде затворен изцяло историческият център на града.

Ще се осигури място за паркиране на колите на живеещине по трите улици. Те ще могат да паркират в съседни зони или на паркинга при метростанция "стадион Васил Левски", учточни зам.-шефът на транспортната комисия Зафир Зарков.