166 случая за денонощие, в столицата са 60

Фандъкова и Кантарджиев: Стойте на разстояние!

Абсолютен рекорд от новозаразени за денонощие бе отбелязан в петък в страната - 166, и в столицата - 60.

Разпространението на коронавируса в София вече няма огнищен характер, а е дифузно. Единствените огнища, които могат да се оформят, са семействата, където вирусът лесно и бързо може да се предаде. Така обясниха за “24 часа” от Столичната регионална здравна инспекция мрачната статистика. Дифузното разпространение на вируса е по-опасно, защото по-трудно се контролира. Досега специалистите ни успокояваха, че разпространението е на клъстери (огнища) и е лесно да се овладее.

Новият пик за страната бие с 34 случая досегашния най-голям брой новозаразени отпреди седмица, когато бяха 132. В три поредни дни регистрираните нови инфектирани са над 100.

Всички да спазваме мерките, за да може да продължим да живеем нормално в условията на коронавирус, апелира към софиянци кметът Йорданка Фандъкова. Няма определени огнища, за да има нужда от допълнителни мерки, разясни тя, след като говорила с шефа на РЗИ и той обяснил, че заразата вече върви дифузно. Разговарям ежедневно и с директора на СДВР, за да може да се гарантира постоянният контрол, добави Фандъкова. Ако хората са дисциплинирани, нямало нужда от нови ограничения. Тя благодари на тези в градския транспорт, че се дисциплинирали, и призова на открито да се стои на разстояние. Ако няма лична отговорност, полиция и институции не могат да ни накарат да си пазим здравето, каза още Фандъкова.

“Като се срещнете на улицата,

не се целувайте

и не се

прегръщайте Много са ми смешни някои, като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят, се покланят, което свидетелства уважение, че си срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това, ако се спазва, ще имаме намаляване на случаите”, призова и проф. Тодор Кантарджиев.

Според него

е грозно - хората

са като

отвързани

“Абитуриентски балове, празненства, сватби... Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски”, призова той.

След столицата най-много са новите случаи в София-област - 13, и по 15 в Пловдив и Кюстендил. Няма новоприети в болница. Другата положителна новина е, че няма и нови тежки случаи, тъй като броят на настанените в интензивни отделения остава 16.

В пламналия Кюстендил жандармерия заедно с местните полицаи дебне за мерките, а заразените в ромската махала вече гонят 100. 18 са в болница, един от тях е в критично състояние. Специализираната полицейска операция за опазване на обществения ред и за спазване на противоепидемичните мерки започна в петък и ще продължи до неделя.

Униформените контролират и движението на сезонните работници от цялата страна, които берат череши. Кметът Петър Паунов отмени традиционния празник на черешата в последния момент. Все пак на площада има щандове с череши и сувенири. В социалните мрежи пък се организира протест срещу ниската изкупна цена на черешите - около 80 ст. за кг. Призовават се производителите да протестират в събота на обяд на площада, като изсипят касетки с плодовете.

Заради заразен съдия в Пазарджик затвориха съдебната палата. След дезинфекция тя трябва да отвори в понеделник. Сред 4-те нови случая в района има и на дете.

Във Варна пък има

двама заразени,

ходили

на дискотека

Там 8 са новите заразени, на 6-има са установени над 60 контактни лица, а на младежите още не са проследени. Млад мъж докладвал в местното РЗИ в четвъртък, че PCR тестът му е положителен, а вчера цял ден майка му и сестра му чакали да дадат проби като контактни по лична инициатива, без никой да ги потърси. Това разказа семейството, което потърси “24 часа” да сигнализира.

Накрая те си платили тестовете, чиито резултати се чакаха снощи. Самият младеж ден по-късно не бе получил предписание за карантина, 3-мата сами се изолирали. А ако останалите не са толкова съзнателни, възмутено е семейството от реакцията на здравните власти.

Чешка компания тества 750 души в Смолян

750 работници на чешката компания за производство на автомобилни части “Хроновски” в Смолян се изследват за коронавирус, след като стана ясно, че има заразени 5-има от персонала. Те са шофьор на автобус, две администраторки и работник.

Масовото тестване се прави от лабораторията на пловдивската УМБАЛ “Пълмед” и е по инициатива и за сметка на работодателя, съобщиха от компанията. Броят на хората, които ще минат PSR тест, е малко по-малък от тестваните по същия метод за цялата област от началото на пандемията.

В Смолян заразата ескалира след затишие. Последните случаи са 5, съобщи д-р Сийка Чернева от РЗИ. В сряда броят им бе 21. От началото на епидемията инфектираните в областта надхвърлят 200.

Трима от новите заразени са хоспитализирани. Болниците в региона имат достатъчно капацитет засега да поемат новите случаи.

Ангелкова и червени рози посрещнаха първите туристи в Бургас - 189 нидерландци БОЙКО БОРИСОВ

БОЙКО БОРИСОВ

189 нидерландци кацнаха в Бургас с “Боинг 737” от Амстердам с първия чартър за сезона. Те бяха посрещнати лично от министър Николина Ангелкова и кмета на Бургас Димитър Николов, а момиче в народна носия им раздаде сувенири и червена роза.

Нидерландци са настанени в хотели в Обзор и Несебър и са първите туристи у нас, пристигнали със самолет от началото на коронакризата. След кацането на всички туристи от Нидерландия бе измерена температурата.

Чартърната програма е разширена до 5 октомври след гласуваните 35 евро субсидия на седалка, каза министър Ангелкова. Следващите полети са планирани за събота. 4 са от Германия, непосредствено след това започват чартърите от Чехия, Словакия и Словения.

“Вече влизаме в нормален режим на пристигане”, заяви кметът Димитър Николов. В понеделник той внася писмо в МВнР с искане за отпадане на 14-дневната карантина за туристите от трети държави.

България гарантира с 310 млн. лв. еврозаеми заради кризата

Държавни гаранции на обща стойност 310 млн. лв. ще даде страната ни по бъдещи заеми от ЕС. Това е записано във втората за 2020 г. актуализация на държавния бюджет, която прие в петък парламентът.

Промените във финансовия закон са заради ангажименти, които страната ни е поела за общите европейски мерки в отговор на пандемията и за възстановяване на европейската икономика.

За участие в европейския инструмент “SURE” страната ни ще предостави гаранции в максимален размер около 210 млн. лв. Механизмът ще дава финансова подкрепа на държавите-членки на Съюза, за да покрият публичните разходи в резултат на мерките за запазване на заетостта.

Общият бюджет по програмата “SURE” e 100 млрд. евро, като финансовата помощ ще се отпуска под формата на заеми, а общият размер на гаранциите от държавите-членки на ЕС, е в размер на 25 млрд. евро.

С втората актуализация се осигурява и българският принос към Паневропейския гаранционен фонд. Размерът на приноса на всяка участваща държава-членка във фонда, ще се определя като процент от общия размер на фонда, съответстващ на дела на държавата членка в капитала на ЕИБ.

Гаранциите на България по него са в размер на 100,238 млн. лв. Фондът ще дава гаранции по заеми от Европейския инвестиционен фонд.

Преди дни в ресорната бюджетна комисия в парламента беше обявено, че страната ни най-вероятно ще потърси 500 милиона евро по инструмента “SURE” под формата на заем за схемата за запазване на заетостта - т.нар. 60/40.

Вирус и в Американския колеж

Абитуриент от Американския колеж в София е дал позитивен резултат за коронавирус, научи “24 часа”. Преди седмица бе балът на елитното средно училище.

Майските абитуриентски балове бяха отложени за края на юни и началото на юли. Скочилият брой заболели поставя под въпрос датата на баловете, които не са се провели.

“Ние не може да забраним абитуриентските балове. Това е въпрос на решение на децата, на родителите и на учителите. При тази ситуация, когато е застрашено здравето, е редно да се подхожда предпазливо”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Борисов отмени всички сбирки на ГЕРБ  “Щастлив съм, че съм жив и здрав, а най-щастлив ще бъда, като видя и останалите живи и здрави”, каза Георги.

“Щастлив съм, че съм жив и здрав, а най-щастлив ще бъда, като видя и останалите живи и здрави”, каза Георги.

Отмяна на абсолютно всички партийни сбирки на ГЕРБ е наредил премиерът Бойко Борисов. Събранията в управляващата партия са забранени заради опасността на тях да се пренесе зараза от коронавирус.

Сред отменените събития на ГЕРБ е конференция в Пловдив, на която е трябвало да се съберат 700 души, както и заседание на младежката организация на ГЕРБ за избор на нов лидер.

Управляващата партия вече бе глобена заради провеждането на партийно събрание - това в Стара Загора преди седмица, където не бе спазено изискването залата да е пълна наполовина. В него участва и премиерът Борисов.

ГЕРБ ще плати глоба и за брифинг, на който бе събрана цялата парламентарна група на партията без отстояния.

Изписаха първия пострадал работник. Няма COVID, тестват други строители на тунела

Единият от тримата пострадали при срутването на земна маса в тунел “Железница” бе изписан от болницата в Благоевград. 46-годишният Георги Филипов бе настанен там, а колегите му Спас и Красимир - във ВМА в София. Там Красимир дал положителна проба за коронавирус. Затова и Георги, който е технически ръководител, бил изолиран. Вчера излезе отрицателен резултат и бе изписан. Тестове се правят и на строителите, които са били в пряк контакт със заразения колега.