11 ще са готови до Нова година, изграждат и 2 основни училища

30 нови детски градини и ясли се строят в момента в София. 25 от тях са сгради на детски градини. Това съобщи зам.-кметът по обществено строителство на столицата инж. Ангел Джоргов.

Строителство тече в районите “Триадица”, “Красно село”, “Възраждане”, “Овча купел”, “Витоша”, “Панчарево”, “Искър”, “Люлин”, “Надежда”, “Подуяне”, “Връбница”, “Илинден”, “Студентски”, “Оборище”, “Красна поляна”, “Слатина”, “Нови Искър” и “Лозенец”. Със завършването на 30-те нови обекта се очаква да се разкрият общо 3264 места в детски градини и ясли.

“До момента от началото на изпълнението на програмата за строителство на детски градини и ясли, инициирана от кмета на София Йорданка Фандъкова, са въведени в експлоатация 16 разширения, реконструкции и нови сгради на детски градини и ясли. До края на годината очаквам да приключат дейностите по още 11 обекта”, подчерта инж. Джоргов.

Работи се по още 12 проекта за разширения, реконструкции и ново строителство на детски градини и ясли.

Плановете на общината са да започне и строителството на две нови училища. Първото ще е в район “Витоша”. То ще е на мястото на старата сграда на фонд “13 века България”, след като общината получи имота. Там ще се строи сграда за основно училище с минимален капацитет за 21 паралелки и мултифункционална зала, която ще носи името “Дом на българите, живеещи в чужбина “Родна стряха”.

Другото ново училище ще е в район “Студентски”. То също ще е основно. Предвижда се там да има 16 класни стаи и многофункционална зона.

Разширяват 5 ясли, приемат още 360 хлапета

До края на годината ще са готови новите корпуси на две от самостоятелните детски ясли (СДЯ) в София, съобщи зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

В края на годината ще бъдат готови новите сгради към 31-а СДЯ в “Красно село” и 35-а СДЯ в район “Триадица”. Те ще осигурят места за общо 120 деца, или 6 нови групи.

В момента се изграждат нови корпуси и се ремонтират 51-а СДЯ в “Красна поляна”, 41-а СДЯ в “Люлин” и 21-а СДЯ в “Триадица”. Трите разширения трябва да са готови до края на 2023 г. Във всяко от тях се изграждат помещения за по 4 нови групи, така че допълнителните места, които ще се отворят в трите ясли след приключване на строителните работи ще са общо 240, или 12 групи.

В новите корпуси на петте детски заведения за най-малките софиянчета общината инвестира близо 18 млн. лв. Освен това вече са готови проекти за разширения на детски ясли №45 и №46 в район “Лозенец”. Те се съгласуват по различни инстанции. Проектът за нов корпус за 2 групи към 23-а СДЯ “Ралица”, пак в “Лозенец”, също от няколко месеца чака становище от института за недвижимо културно наследство към министерството на културата. И в трите детски ясли е предвидено да се изградят пристройки с помещения за по 2 нови групи деца, или за общо 120 места, обясни Барбалов.