Вижте събитията, с които София ще отпразнува празника си. 

16 септември от 17.00 ч.: Международен фестивал „Панаир на куклите“

Столичен куклен театър, салон „Гурко“ №14

МЕКО КАЗАНО по Валери Петров

16 септември от 18.00 ч.: Международен фестивал „Панаир на куклите“

Пред ОКИ Дом на културата „Красно село“

16 септември от 19.00 ч.: Международен фестивал „Панаир на куклите“

Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов“ №19

ПРЕМИЕРА - „ПАЛЕЧКА“ по Ханс Кристиян Андерсен

16 септември от 17.30 ч.: Празничен танцов спектакъл и карнавално шествие в парка „Заимов“

С участието на танцов ансамбъл „Средец“ и танцов ансамбъл „Здравец“ към Дом на културата „Средец“, детско танцово студио „Хорце“, танцов състав „Шопски наниз“, детско-юношески ансамбъл „Вихрен“, танцова формация „Софистик-живо“, фолклорен ансамбъл „Светлина“, клуб по спортни танци „Средец“ към Дом на културата „Средец“, балет „Веда Джуниър“, балетно студио „Тиара“, фолклорен ансамбъл „Люлин“.

При лошо време събитието ще се проведе в концертната зала на Дом на културата „Средец“.

16 септември от 18.30 ч.: Концерт за Деня на София на "Симфониета „София“ под диригентството на Минко Ламбов

17 септември от 11.00 ч.: Международен фестивал „Панаир на куклите“

Столичен куклен театър, салон „Гурко“ №14

„НЕЗНАЙКО В СЛЪНЧЕВИЯ ГРАД“ по Николай Носов

На 17 септември от 11:30 ч., пред храм "Света София" ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София

От 13:00 ч., СГХГ – Церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

От 18:00 ч. на сцената на Sofia Summer Fest – Празничен концерт за Деня на София с участието на Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров

17 септември от 17.00 ч.: Хартиен театър

Столичен куклен театър, салон „Гурко“ №14

„Хартиен театър“ е съвременно цирково шоу, в което чрез манипулация на обектите, клоунът и физическият театър, в комбинация с необикновените кукли, търсят великата сила на въображението.

„Хартиен театър“ представя човека в неговата самота. Това е парти без изкушения, монодиалог, където въображението облекчава тежестта на самотата, за да даде пространство на един поетичен и мечтателен свят. Той е пауза, грешка в създадената система. Момент на глътка въздух във време, в което светът спира и поезията танцува.

17 септември: Концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, посветен на Деня на София. Диригент – Пламен Джуров.

"Вече над десетилетие „Софийски солисти” изнасят редовни концерти в най-стилната концертна зала на София – тази на Централния военен клуб. Дори и за мен е трудно да си припомня всички програми, произведения, премиери, солисти (млади и стари). Някои концерти програмирам специално и това са тези, посветени на София и нейния празник на 17 септември. За днешния концерт ви предлагаме пиеси, които вероятно сте слушали досега. Но понеже след този концерт аз се разделям със „Софийски солисти”, исках за последен път да се насладя на произведенията и моите колеги. И нека бъдещето на всички нас бъде светло и жизнерадостно! Честит празник на София!"

Програма:
Г. Телеман – сюитата „Дон Кихот“
Г. Холст – сюита „ Свети Павел”
Ал. Райчев – Партита „Меланхолика”
Б. Бритън – Симпъл симфони

17 септември: "КвАРТал Фестивал: Малките неща"

С много музика, кинопрожекции, творчески работилници, изложби, инсталации и театрални спектакли старият еврейски квартал ще посрещне Празника на София – 17 септември, а празненствата са на 16, 17 и 18 септември. Темата на "КвАРТал Фестивал" е „Малките неща“ – онези детайли, които създават общата картина, но в забързаното ежедневие често ни убягват. За пъстротата на фестивала ще се погрижат над 80 участници, избрали да развиват себе си, изкуството и бизнеса си именно в сърцето на Стара София. Всяка локация ще изненада гостите на събитието със собствена програма.

В програмата са включени изложби на млади художници и фотографи, театрални представления, концерти, DJ партита, кинопрожекции и арт инсталации, а за най-малките гости на събитието е подготвена специална детска програма. За пореден път артисти, локализирани в творческия квартал на София, ще отворят ателиетата и домовете си, за да се доближат до публиката и да сътворят пред очите им магията на изкуството. Освен артистичната програма, КвАРТал Фестивал, 2022: Малките неща ще предложи тематични турове, които да запознаят аудиторията с любопитни факти от историята на творческия квартал.

Традиционно за фестивала част от улиците в КвАРТала ще бъдат освободени от движение за коли. Тази година това са улиците „Триадица“ и „Сердика“, както и паркингът пред сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община – от ул. „Сердика“ до ул. „Искър“.
Освен изкуство и градска култура, тази година един от акцентите на събитието ще бъде зеленият начин на живот.

Пълната програма на фестивала вижте тук.

16-17 септември от 20.30ч.: “Портрет на София” в светлина и звуци за Деня на София

Фотографската изложба на Йордан Симеонов “Портрет на София”, която представи жените на София с име Софѝя, оживява във впечатляващо 3D мапинг изпълнение за Деня на София. Събитието е естествено продължение на успешната идея със серия от широкоформатни фотографии, която бе представена в Ларгото през месец април, но този път във видео, светлинен и звуков спектакъл. Светлинното шоу ще се излъчва върху фасадата на Централния военен клуб от 20.30 часа на 16 и 17 септември.

Звездата от филма “Вчера” София Кузева, младата надежда на Народния театър София Бобчева, известният пулмолог д-р София Ангелова, предприемачи, архитекти, хора на изкуството, студентка и ученичка разказват в пърформънса за своята специална връзка с града, в който живеят и чието име носят. Архитектурата, духа и звуците на София оживяват. Зрителите ще могат да се насладят и на впечатляващи кадри от въздуха на емблематични площади, улици, забележителности и места на града.

Оператор на интервютата по проекта е Добрин Кашавелов. Кадрите с дрон са заснети от младия оператор Емил Горанов, а сценарист и продуцент е журналистът Слави Ангелов. Анимациите, обединяващи всички кадри, са на Георги Григоров, а 3D мапингът се осъществява от Light work.

Кратки видеа с посланията на героините от проекта ще бъдат излъчвани в продължение на седмица и на метростанциите в София специално за празника на града. Късометражен филм за проекта “Портрет на София” ще бъде излъчен по БНТ1 от 23.10 часа на 17 септември. Той е заснет и режисиран от Добрин Кашавелов, автор на 7 документални филма, отличени с награди и поставени в официалната селекция на престижни фестивали за документално кино в България и Европа. “Портрет на София” е 3-годишен проект на фотографа на вестник “24 часа” Йордан Симеонов, носител на множество отличия от конкурси в България и Европа.

17 септември от 19.30 ч.: Тържествен концерт „София, празнувай с класика“

На 17 септември от 19.30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ музикална агенция „Кантус Фирмус“ организира тържествен концерт „София, празнувай с класика“. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com, в деня на събитието – на място един час преди началото. Оркестърът на Класик ФМ под диригентската палка на Максим Ешкенази и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович, както и солистите Таня Угринова (сопран), Гергана Николаева (мецосопран) и Деян Иванов (обой) ще участват в атрактивното събитие.

В концерта ще прозвучи премиерно за България оригиналният вариант на кантата Gloria в ре мажор, RV 589 от Антонио Вивалди, написана за дамски хор, струнен оркестър и солисти. Композицията е създадена в периода 1713 - 1717 година и е предназначена за хора и оркестъра на сиропиталището Ospedale della Pieta, където Вивалди дълго време е преподавал. Едва по-късно творецът допълва оркестъра с духови инструменти, а вокалните партии са поверени на смесен хор. Другите творби в програмата са от творчеството на Алесандро Марчело, Жан-Батист Аколай и Марин Големинов.

Изявените изпълнители на класическа музика в тази програма ще подадат ръка за дебюта на две даровити деца в първите им стъпки на голямата сцена – това са цигуларката Богомила Кръстева и певецът Владимир Илисавский. 9-годишната Богомила учи в класа на Благородна Танева от Националното музикално училище „Л. Пипков“. Тя се занимава с цигулка от три години. В началото опитва да свири и на пиано, но много бързо разбира, че цигулката ще й стане любима. „Това е велик инструмент“, казва Богомила. Тя ще изпълни едночастния Концерт за цигулка и струнен оркестър в ла минор от Жан Батист Аколай.

Владимир Илисавский притежава прекрасен глас и ще участва в изпълнението на Gloria заедно със солистките Таня Угринова и Гергана Николаева. Влади израства в музикантско семейство – неговият баща, Василий Илисавский е пианист и реномиран интерпретатор на бароков репертоар. Влади е възпитаник на частното училище Izzi Science. От малък има участия в хора на Софийската опера и играе ролята на Гаврош в постановката на мюзикъла „Клетниците“.

17 септември: “Есенен авто-ретро салон и парад”

Софийският авто-ретро клуб (САРК, https://www.facebook.com/sofiaretroclub) за втори път ще проведе “Есенен авто-ретро салон и парад”. Шоуто е част от културния календар по случай Деня на София и ще се състои на 17 септември 2022 от 8:30 до 13:30 ч. на пл. “Княз Александър I”.

Близо 300 ретро автомобила, включително уникални модели, произведени в много малко бройки.

За втори път ретро салонът ще завърши с бляскав парад. Ретро обиколката на всички участници ще се състои с маршрут по ул. “Раковски”, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“ до хотел „Маринела”.

17 септември от 20.00 ч.: Канетикс - акробатика в небето

КАНЕТИКС – първата и единствена в света трупа за акробатика по фасади на сгради, ще изнесе своя спектакъл за първи път на фасадата на хотел “Хемус” на бул. “Черни връх”. Трупата ще представи един различен въздушен спектакъл в изпълнение на седем виртуозни акробати. Артистите ще изпълнят сложни акробатични елементи, салта и хореография в комбинация с музика и осветление. Красотата на вертикалната акробатика е че, изпълнителите са освободени и неограничени от гравитацията. С полети на 30 метра над земята артистите ще съживят архитектурните пространства.

17 септември: "Звукът на метрото"

Подвижна сцена за изкуство и градска култура за Деня на София
На 17 септември традиционни, нови и дигитални изкуства ще преобразят подземната железница на столицата. Събитието се осъществява с изключителното домакинство на "Метрополитен" ЕАД. Организатор е Националният център за иновации и дигитални изкуства, режисьор е Атанас Лозанов Nasix.

Реновирана мотриса, движеща от 12:00 ч. до 17:00 ч. по линиите 1, 2 и 4 ще се превърне в своеобразна сцена за ново цирково изкуство, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика. На метростанциите „Надежда“, „Г.М. Димитров“ и „Летище София са предвидени флашмобове и дигитална арт инсталация. Всеки един от вагоните на „различната мотриса“ ще представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. „Различната мотриса“ потегля точно в 12:00 ч. от метростанция „Сердика I” в посока кв. „Лозенец“.

Специален акцент е поставен на младите таланти и младежките творчески дебюти в контекста на Европейска година на младежта.

Столичаните и гостите на града ще се потопят в съвременен пърформанс на артистите и учениците на Цирков център „НОВ Цирк“, който е и първата циркова академия за малки и големи у нас. В програмата ще се изявят студенти в специалността „Театър на движението“, млади музиканти, които ще изпълнят импровизации на класически теми на виолончело и саксофон с tech house акомпанимент.

Зад пулта в мотрисата застават DISCO MANGA и DJ Valldy.

17 септември: Безплатен вход в общински културни институти в Деня на София

- Софийската градска художествена галерия и филиалите й – галерия „Васка Емануилова“ и галерия-музей „Дечко Узунов“

- Регионален исторически музей – София (постоянна експозиция и временни
изложби), пл. „Бански“ №1 – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане
20:00 ч.);

- Триъгълна кула на Сердика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 – 10:00 –
21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);

- АККК „Сердика“ – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);

- Археологически парк „Западна порта на Сердика“ – 10:00 – 20:00 ч.;

- Археологическо ниво на базиликата Света София – 10:00 – 17:30 ч.
(последен час на влизане 17:00 ч.)

- Гробница на княз Александър I Батенберг – 09:00 – 17:00 ч. (последен

час на влизане 16:30 ч.)

17-18 септември: „Европейски дни на наследството – София 2022“

Вход свободен. Над 30 сгради със забележителна архитектура ще разкрият своите тайни на софийската публика.

Тазгодишното издание на събитието е на тема „Устойчиво културно наследство“ и има за цел да покаже връзката между опазването на културното наследство и устойчивото екологично бъдеще. Културното наследство е богато на уроци за изграждане на устойчиво бъдеще. Визията на „Европейски дни на наследството 2022“ акцентира на материята, като най-малката съставна единица на културното наследство. Тя представя разнородна селекция от фрагменти, които взаимодействат помежду си и изграждат крехко равновесие.

Вижте програмата тук

18 септември от 11.00 ч.: Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов“ №19

ПЪПЕТ АРТ, България 

ТИГЪРЧЕТО СПАС

18 септември от 11.00 ч.: Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов“ №19

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР „ГЕОРГИ МИТЕВ-ЖОРО“ - ЯМБОЛ, България

ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ

Настанете се удобно на своите седалки, защото при вас, с гръм и трясък, идва едно червенокосо момиче, с лунички на лицето и нос като картоф. Да, това е тя - Пипилота Виктоалия Транспаранта Ментолка Ефраимова - Дългото чорапче, но вие можете да ѝ казвате само Пипи.

18 септември от 19.00 ч.: Столичен куклен театър, салон „Гурко“ №14

ХАРТИЕН ТЕАТЪР