На 6 септември, в Деня на Съединението, за осма поредна година софийските улици ще бъдат огласени от участниците в едно емблематично бягане, което символизира отборния дух и взаимопомощ. София Екиден маратон е щафетно състезание, неговата история тръгва от Япония от 1917 г., когато надпреварата се провежда в продължение на три дни между старата японска столица Киото и модерна столица Токио, на дистанция от 508 km, по повод годишнината от преместването на столицата в Токио. На японски език „екиден“ е комбинация от думите „пункт“ и „предаване“.

Стартът и финалът на маратона в София ще бъдат пред Националния стадион „Васил Левски. Състезанието е отборно и щафетно, като всеки тим се състои от 6 участника в 6 категории, които пробягват класическото разстояние от 42.195 км по постове както следва: 3 х 5 км, 2 х 10 км и 1 х 7.195 км. Организатор е спортен клуб „София в Европа“ със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и под патронажа на японския посланик в България. Стартът на маратона ще бъде точно в 9.00 ч., а награждаването около 13.00 ч. В деня на състезанието ще има временни ограничения на движението по маршрута в част от бул. „Евлоги Георгиев“.

До момента заявки за участие са подали 70 отбора, а състезанието е валидно за държавно първенство на военните клубове в щафетен маратон. Отборите са събрани в 6 групи, награди са предвидени във всяка една от тях. Състезанието е с аматьорски характер и свободно за всеки желаещ. Всичко за София Екиден Маратон, карта на трасето и начин на регистрация можете да видите на https://sofiaekidenmarathon.com/