Волейболен клуб "Левски София" създава женски отбор. Той ще участва в сезон 2022-2023 на женското първенство на България - Демакс лига.

"Приоритетът на волейболен клуб "Левски София" да изгражда млади състезатели, които да се превръщат в основа за по-доброто бъдеще на българския волейбол, доведе до логичния резултат и в женското направление. За нас е удоволствие да съобщим, че "Левски София" ще има женски отбор, който заяви участие в първенството. Част от дългосрочната стратегия на клуба е да развива женско направление по начина, по който и мъжкото. Залагаме на детско-юношеската школа, както и при момчетата, които получават своя шанс и извървяват своя път от първенствата при подрастващите към високите цели в мъжкия отбор.

Политиката ни винаги е била насочена към школата и изграждането на собствени кадри. Такава ще е и за женското направление, където вече също имаме резултати от целенасочената работа с младите в школата и стремежа те да получават възможно най-добри условия.

Стратегията ни за развитие включваше изграждане на женски отбор, който да се включи в шампионата от 2023-а, но взехме решение да изтеглим старта на проекта с дамския тим с една година. Решението ни бе продиктувано от положителните промени в цялостната визия за Национална волейболна лига-жени. Проведохме много конструктивни разговори с административния директор на Българската федерация по волейбол Станислав Николов, който се ангажира с функционирането на женската лига с фокус изцяло върху подкрепата на клубовете. Благодарим му за положените усилия", заяви Давид Давидов - съпрезидент на ВК "Левски София", цитиран от БТА.

Старши треньор на отбора ще бъде Петър Шопов. Той се завърна в клуба през юли като главен треньор на женското направление. 42-годишният специалист е бил начело на "сините" отбори при дамите и при мъжете. За последно Шопов беше помощник на Пламен Константинов в руския Локомотив Новосибирск.

"Привличането на доказан специалист като " в клуба е част от вече споменатата стратегия за развитие на женското направление по начина, по който развихме и мъжкото. Експертизата и познанията му ни дават увереност, че ще можем да градим състезателки и отбор и в женското направление, така че да достигнем до момента, в който да се гордеем и с техните постижения, както сега се гордеем, че редица състезатели от школата на Левски София в мъжкото направление са ядро на различните национални отбори на България", заяви Давид Давидов, като поясни, че ще се разчита предимно на млади волейболисти.

"Развълнуван съм, че ще имаме възможност още тази година да стартираме с отбор в женското първенство. Имаме сериозна нужда от първенство с конкуренция. В последните години имаме един отбор Марица, който е хегемон в дамския волейбол. Адмирации за тях за инвестициите и професионалната работа, но като цяло абсолютната доминация на който и да е отбор в което и да е първенство не е добре и за първенството, и за израстването на младите състезатели. Тази година ще бъде преходна за нас, но вярвам, че ще е и много полезна. Нямахме време за по-сериозна селекция, но може да поставим основите на бъдещето с нашите млади състезателки от школата. Надявам се тази година да се представим достойно, а от следващата да се борим за медали", коментира пред клубния сайт другият президент на ВК "Левски София" - Владимир Николов.