Агентите на ФБР, които в понеделник претърсиха дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида, са иззели 11 комплекта класифицирани документи, включително някои, обозначени като строго секретни, съобщи в. "Уолстрийт Джърнъл".

ФБР са иззели близо 20 кашона с вещи, папки и снимки, както и изпълнителна заповед за помилване на съветника на Тръмп Роджър Стоун, според списъка на предметите, които са изнесени от имота. В списъка има и информация за "френския президент", предаде Ройтерс. 

Списъкът с иззетите вещи е документ от седем страници, който включва и заповедта за претърсване на помещенията, предоставена на ФБР от американския магистрат съдия Брус Рейнхарт. Няма подробности за съдържанието на документите.

По-рано днес Тръмп отрече твърдението на "Вашингтон пост", че претърсването на ФБР в дома му е било за евентуални класифицирани материали, свързани с ядрени оръжия, като написа в профила си в социалните мрежи, че "въпросът за ядрените оръжия е измама".

Претърсването на дома на Тръмп бележи значителна ескалация в едно от многото федерални и щатски разследвания, с които той се сблъска от времето, когато бе на поста си и в частния бизнес, включително отделно разследване от страна на Министерството на правосъдието на неуспешния опит на съюзниците на Тръмп да подменят президентските избори през 2020 г. чрез представяне на фалшиви списъци с избиратели, предаде Дир.бг

В края на една необикновена седмица за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп нюйоркски съдия днес постанови, че неговата компания и нейния дългогодишен финансов директор ще бъдат изправени пред съда тази есен по обвинения в данъчни измами, произтичащи от продължило години криминално разследване на бизнес практиките на Тръмп, предаде АП, цитирана от БТА.

Ако делото бъде разгледано по график, Уайселбърг и "Организацията Тръмп" ще бъдат съдени по време на междинните избори, когато Републиканската партия на Тръмп би могла да спечели мнозинства в двете камари на Конгреса на САЩ. В същото време Тръмп полага основите за своята потенциална кандидатура за президент на изборите през 2024 година.

Имението на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида
Имението на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида