Докато чакаха днес пристигането на президента на САЩ Джо Байдън и други световни лидери на срещата на върха на НАТО в покрайнините на Мадрид, международни служители и журналисти с объркване видяха, че на първо място в менюто на ресторанта има „Руска салата", съобщи Ройтерс.

Блюдото от грах, картофи, моркови и майонеза е в менюто на испанските ресторанти, но преди срещата на върха, на която се очаква Русия да бъде обявена за заплаха за сигурността в новата стратегическа концепция на алианса заради нахлуването й в Украйна, присъствието на руската салата в менюто предизвика недоумение.

„Руска салата на среща на върха на НАТО? Малко съм изненадан от този избор на ястие", заяви журналистът Иняки Лопес пред испанска медия „Ла Секста“.

По-дипломатична мисъл е била приложена към менюто, сервирано на министрите на отбраната и външните работи на банкет в бароковия дворец Санта Крус в центъра на Мадрид днес вечерта.

Хосе Андрес, испанският шеф-готвач, който участва в поредицата на Нетфликс Chef's Table, който координираше менюто, поднесе класическите тапас, но добави „доматени кнедли" и прекръсти блюдото на „украинска салата", предаде БТА.