Процесът тръгва на втора инстанция 7 г. след смъртта на 15-годишния ученик

Йоан Матев, който беше оправдан от Софийския градски съд (СГС) за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, се изправя пред Софийския апелативен съд в четвъртък.

Решението на магистратите ще бъде особено интересно, тъй като на първата инстанция младежът бе признат за невинен. Надделя мнението на двама от съдебните заседатели и младши съдията. Те застъпиха виждането, че безспорно има доказателства, че Йоан е бил в района на парка по време на убийството, но не и че е извършил престъплението.

Сега в апелативния съд тричленният състав е само от съдии. Дали те ще се съгласят с виждането на заседатели, които не са юристи, тепърва ще се разбере.

Другият вариант е съдиите да застъпят становището на председателя на състава от СГС Руси Алексиев и третия заседател, че макар и косвени, доказателствата са достатъчни, за да уличат Матев.

Убийството на 15-годишния ученик от Търговско-банковата гимназия в София Георги Игнатов беше извършено на 2 юни 2015 г., двайсет минути преди да прозвучат сирените в памет на Ботев.

Тялото на момчето беше открито от приятелката му на пейка в непосредствена близост до конната база в Борисовата градина. Той ѝ се обадил, за да каже, че е намушкан с нож. Двамата имали среща в парка и Георги я чакал. Тъй като по това време момичето било в двора на строителния техникум, където учело, пристигнало за минути при пейката, която е почти срещу училището. Сега на мястото се издига паметник.

Повече от година и половина разследването не стигаше до заподозрян, въпреки че бяха разпространени снимки от камерите в парка. На тях се виждаше бягащ младеж. Според разследващите по време на престъплението той е бил в района.

Снимките бяха

разпространени

из всички

училища

и университети в страната, но без резултат. Учители и ученици бяха призовани да съобщят, ако познават младежа от снимките. От училищните директори беше поискана информация за учениците, които на 2 юни 2015 г. са отсъствали.

Така се стигна до 23 март 2017 г., когато беше арестуван 19-годишният студент по право в Югозападния университет Йоан Матев. До него криминалистите стигнали, след като

негова

съученичка

потърсила

контакт с

приятелката

на Георги

Тя ѝ разказала, че в училището ѝ има момче, което прилича на това от снимките.

Часове след ареста в шахта в района на Борисовата градина е открит нож. До нея ги отвежда братът на Йоан - Марсел. Според прокуратурата това е оръжието на престъплението. При събеседването в полицията той разказал, че Йоан му признал, че е намушкал момче в парка. Тези негови думи обаче нямат стойност в съда, защото не е бил предупреден, че като близък роднина има право да не говори. Освен това събеседванията с полицаите нямат стойност на доказателство.

На 21 март 2021 г. Йоан Матев беше оправдан четири години след задържането му. В началото на януари тази година бяха оповестени и мотивите на съда.

От тях става ясно, че съдебният състав няма противоречия и е единодушен, че именно Йоан е заснетият младеж, който след убийството бяга от парка, засечена е и локацията на телефона му. Безспорни са и показанията на съучениците му, че след това е променил външния си вид, сменил е името на профила си във “фейсбук”, изтрил е и снимките си от него.

Няма спор за състава, че именно посоченият и открит нож е този, с който е било извършено убийството.

Мнозинството обаче приема, че показанията на брат му Марсел са в нарушение на НПК, а останалите косвени доказателства не били достатъчни за осъждането на подсъдимия.