61-годишният Димитър Трайков беше осъден на 7 години затвор за убийството на братовчедките Сара Рицото и Джесика Фрагасо. Българинът е виновен за това, че на 30 януари е ударил автомобила им, тъй като е шофирал със 180 км в час на магистралата до град Порденоне. След това е избягал от местопроизшествието, без да окаже помощ. Той е шофирал пиян колата си „Ленд Роувър Фрилендър”.

Преди седмица прокурорът по делото срещу Трайков беше поискал 7 години и 8 месеца за него, но съдията от предварителното следствие Моника Биазути е постановила 7 години. Процесът е бил по съкратена съдебна процедура, което значи, че обвиняемият се е възползвал от опрощаване от една трета на предвиденото наказание. Или с други думи, наказанието е общо 10 години затвор – по 5 за всяка жертва, и след това е било съкратено с една трета. Все още трябва да се реши какво ще бъде паричното обезщетение за жертвите.

26-годишната Сара и 20-годишната Джесика починаха веднага след удара с джипа на българина, докато намиращите се в колата две деца на по-голямата братовчедка бяха ранени.

Близките на жертвите не са доволни от наказанието, което смятат за твърде ниско. „Не е справедливо – двама души са мъртви и 7 години не са достатъчно наказание. Това значи, че животът на всяко от момичетата е струвал три и половина години ”, коментира бабата на жертвите.

Ален Фрагасо, баща на едната от братовчедките, каза пред медиите, че е очаквал емблематична присъда, или поне 10 години затвор – въпреки че по закон се предвижда опрощаване на годините заради съкратената процедура. Адвокатите на българина не коментираха присъдата. След 15 дни трябва да се публикува и мотивацията й.