Започват и ремонти на тунела към Люлин и в центъра

Кръговото кръстовище между булевардите "Св. Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев" е на финалния етап след по-малко от два месеца работа, съобщи зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

"След по-малко от два месеца работа кръговото кръстовище е на финалния етап. Тротоарите са 90% готови. По-тежкото, което предстои като работа, е на 2 и 3 юли да положим износващия пласт асфалт. Затова тогава, когато учениците вече не са на училище и са почивни дни, кръстовището ще бъде затворено нацяло, ще се положи износващия пласт асфалт и хоризонталната маркировка. След това ще бъде физически готово и ще бъде отворено", обясни инж. Джоргов.

Обходните маршрути не са много, но основните ще бъдат по ул. "Проф. Марко Семов" по моста към Младост 1, през бул. "Александър Малинов" към Околовръстното. Така ще бъдат организирани и линиите на градския транспорт 69, 70 и 413.

"Идеята е да се улесни движението и да няма ПТП-а. Тук имаше едно зле организирано и регулирано кръстовище, правиха се много нарушения и ставаха сериозни задръствания", обясни още той.

Зам.-кметовете Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев провериха изграждането на новото кръгово в район "Студентски". Те обясниха какво остава да се свърши до финализирането на проекта, както и за други предстоящи и настоящи ремонтни дейности в столицата.

В четвъртък е започвало изграждането и разширението на Ломско шосе между едноименната метростанция и улица 107 преди жп надлеза. Това е първият етап от разширението на булеварда. Ще има две пътни платна, нови тротоари и нова инфраструктура, а в първата половина на юли предстои да започне ремонта на тунела към Люлин, обясни зам.-кметът Кръстев и допълни, че ще направят всичко възможно тай-тежките етапи да бъдат през юли и август. Изграждат се и се няколко вътрешноквартали улици.

До средата но юли ще започне и изграждането на централните градски части - зони 2 и 4. "Предстои в началото на следващата седмица да сключим договори за строителство. Имаме влязло в сила разрешение за строеж, така че през първата половина на юли влизаме в "Шишман" и "6-и семптември" и карето между "Цар Освободител", "Дондуков", "Васил Левски" и "Раковски", обясни още Кръстев.

Още се кърпят платна и тротоари на различни места в София. Предстои да се даде и разрешително за строеж за улиците "Кукуш" и "Щросмайер" - за тях има договор отминалата година, проектът е готов, а строителството трябва да започне веднага след получаването на разрешителното. Кръстев обясни, че същото се касае и за Източната тангента.