Политическата ситуация след падането на правителството на Кирил Петков след вот на недоверие в парламента много се усложни.

Как може да се разплете възелът - потърсихме за коментар анализатори. Ето отговорите на историка проф. Иван Илчев.

Според мен е важно онова, което социолозите много обичат да наричат тайминг - своевременността на направеното предложение от Франция от името на Европейския съюз. Впрочем не личи от онова, което се публикува, дали това предложение е на Франция, или на ЕС и доколко е било съгласувано - не съм чувал да се водят подобни преговори, все пак щеше да се разбере.

Но да се предложи 4 дни преди края на френското председателство решение на проблема с Република Северна Македония, ми се струва абсолютно нереалистично. Ще бъде огромна грешка от страна на българското правителство, ако приеме френското предложение само на голо доверие, без то да се разгледа, без да се съгласува, без да се анализират положителните и отрицателните тези в него.

Според мен най-разумното е, макар нашите политици да са доказали, че не са от най-разумните, да се изчака, за да се обмислят, анализират и уговорят нещата и тогава вече да се дискутира. А сега ситуацията е все едно обсъждаме с какъв шампоан ще къпем нероден Иванчо.

После във френското предложение са залегнали и много нереалистични неща. Например Република Северна Македония да упражни контрол върху езика на омразата. Е, как ще го упражни върху частни медии? Веднага ще ревнат всички защитници на свободата в Европа, че се упражнява колективна цензура. Това според мен е процес, който може да продължи доста години. Особено ако се появят още неразумни политици, които действат като сегашния председател на ВМРО-ДПМНЕ, позволил си фраза, която само Русия си е позволявала през последните 30 г. за друга държава.

Не мога да кажа в каква посока се движи политическата ситуация у нас. Единственото, което мога да заявя, е, че съм омерзен от голяма част от българските политици. Хубаво е, че голяма част от тях обичат да играят на “Черен Петър”, опитвайки да прехвърлят Черния Петър към другите. Президентът към премиера, премиерът - към президента, а двамата колективно обвиняват оттеглянето на министъра на външните работи.

ИТН, които заявиха, че предложението за вдигане на македонското вето е основният проблем, сега изглеждат доста колебливи и не биха искали да изглеждат антиевропейски настроени. Изобщо дразни пълната безпринципност на българския политически елит. Не казвам, че ветото беше най-правилната стъпка - в никакъв случай.

Но основното, което говоря от години, е, че преди да се вземат подобни решения, трябва да се прави анализ от експертни групи какво ще бъде лошото и какво - доброто за България при вариант А, какво - при вариант Б. Някъде да сте виждали и чували такива групи? Аз лично не съм виждал.