За 1,60 лв. ще се пътува с възможност за безплатно прекачване до 30-ата минута, а срещу 2,20 лв. - за 1 час

Пътуванията в градския транспорт на София вече ще се плащат за време. Билетчето "30 плюс" ще струва 1,60 лв., като в рамките на половин час всеки ще може да се прикачи на друго превозно средство. Цената на билет "60 плюс" ще струва 2,20 лв., като отново се дава опция за неограничен брой прекачвания в рамките на час. Това предвижда проект на промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт.

Ако през първите 30 минути пътникът се прекачи безплатно на друго превозно средство, той ще завърши пътуването си, независимо от неговата продължителност. Същата възможност се дава и за билетът "60 плюс". 

Какви ще са новите карти

  • За 24 часа - 6 лева
  • За 72 часа - 15 лева
  • Седмичната карта - 20 лева
  • За учениците и студентите - месечна карта от 20 лева, а за година - 200 лева. Отстъпката за тях от цената на редовната тарифа е 60%.
  • Младежка карта -  за хората до 26 г. Тя ще е на цена от 25 лева на месец за всички линии. За година ще струва 250 лева.
  • Годишната карта - остава на цена от 365 лева, и ще може да се плаща на три вноски

Билетът за нередовен пътник, който се продава от контрольорите, е с цена от 40 лева, а при невалидиран документ санкцията е 3 лева.

Както "24 часа" писа промените в наредбата са предложени от Комитет за наблюдение на внедрената автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Вносителите, които са представители на всички политически групи в СОС, са приели, че транспортният сектор в световен мащаб се намира в период на съществени промени, свързани с използването на нови технологии, продукти и услуги, които допринасят за промяна в нагласите и изискванията на клиентите.