Един сребърен и два бронзови медала е равносметката за българското участие от 24-те Дефлимпикс Игри, които са еквивалент на олимпийските, но заспортистите с увреден слух. Шампионатът се проведе в бразилския град Кашияс до Сул.

22 състезатели в 6 вида спорт представиха страната ни на игрите, които са най-престижния спортен форум за глухи и се провеждат веднъж на всеки четири години по правилата на Олимпийските игри.

Сребърен медал за България завоюва Панайот Димитров в борбата – кл. стил до 55 килограма.

Бронзови отличия спечелиха Николай Христов – карате до 75 килограма и Елена Узунова – хвърляне на копие с резултат 41,70 метра.

Последната група водена от председателя на федерацията Николай Бозев, се завърна в България от участието на игрите, доволни от представянето си в Бразилия.

Надка Начова беше на крачка от медалите, но остана на 4-то място в седмобоя и на същата позиция в крайното класиране на 100 метра с препятствия, две 5-и места записаха Благой Поповчев – джудо (+ 100 кг) и Христо Станойчев – борба кл. стил.

Волейболните национали станаха 9-и, докато малшанс попречи на смесената ни двойка в бадминтона Силвия Бозева/Людмил Гетов да направят още по-успешно класиране и завършиха на 9-о място от 51 двойки, взели участие. Людмил Гетов в индивидуалната надпревара при мъжете в бадминтона остана 17-и от 72 конкуренти.

"Винаги може и по-добре, но лично аз съм доволен от това, което направихме на Дефлимпикс. Три медала в много силна конкуренция на спортисти от целия свят е постижение. Бяхме близо до нови отличия, но така е в спорта. Трябва и малко късмет в определени моменти. Важното е , че всички си дойдоха здрави и без контузии от Бразилия. Продължаваме да работим по утвърдените програми за развитие на спорта при глухите в цялата страна и съм сигурен, че на следващите големи международни турнири ще имаме повече поводи за радости“, сподели Николай Бозев, председател на спортната федерация на глухите спортисти.

Следващото събитие от спортния календар за 2022 година са ученическите игри за глухи в Стара Загора от 26 до 29 този месец.