Политиците Y - кой загрява впартийните младежки отбори

За лепене на плакати и агитки по митинги - това е клишето за бодрата смяна, която отглеждат партиите. Какво вършат младежките им организации, имат ли реална тежест, защо тези хора, родени на прага на новото хилядолетие (поколението Y), искат да са в политиката - четете в новата поредица на “24 часа”.

Стартираме с Младежкото обединение на БСП, което този уикенд си избра ново ръководство.

Червеният “комсомол” днес е непослушното дете на партията, винаги готов да помогне на бедни и възрастни

Стар ръждясал хладилник с къс мухлясал хляб и кофичка кисело мляко в него, сложен почетно пред областната управа в Бургас с бележки “Намерете ни работа”, “Дянков, иди си”, “Наядохте ли се?”.

Вестник “ГЕРБерче” с неизпълнените обещания на управляващите в Пловдив.

Ресторант “При Бойко” в Благоевград, който предлага специалитети като картоф с асфалтова глазура и сос от бензин А95.

Брошура с карикатури “Една година шменти капели” в цялата страна.

Това са само част от атрактивните акции, организирани от Младежкото обединение на БСП през декадата управление на ГЕРБ. Последното поколение политици на столетницата се втурват да измислят кампании не само по избори. Когато през 2011 г. премиерът Бойко Борисов обявява, че който няма картофи, трябва да си сее и отглежда, червените младежи в цялата страна правят акции по символично засаждане на картофи в сандъче с надпис “Картофена нива Банкя”. Те са на първа линия и на всички протести.

Новото поколение социалисти носят известна доза революционен романтизъм, присъщ на всеки ляв млад човек по света и у нас от ХХ век, та до днес - значките с лика на Че Гевара все още може да се видят по раниците им. Още повече че членството в БСП се предава по наследство или по полов път, както гласеше прословутата шега на Антон Кутев. (Днес дъщеря му е зам.-председател на червените младежи - виж още по-долу в текста.)

Но повечето от тях са далеч по-запознати с работата на Партията на европейските социалисти (оглавявана от Сергей Станишев) и политиките на Брюксел за младите и в социалната сфера. Така да се каже - европейски, а не ретро “комсомол”.

Гласът им се чува най-малкото защото акциите им винаги са нестандартни. Силните им критики обаче често отнасят не само чужди, но и свои. Те имат собствено мнение и го отстояват,

независимо дали това се харесва на “Позитано” 20

Наричат Младежкото обединение на БСП непослушното дете на партията - в последните години то неведнъж излиза с остри позиции и декларации, а на моменти гласът му е по-силен и от този на вътрешната опозиция.

Животът в организацията ни ври и кипи, излизаме с декларации, позиции и искания. Когато има някакъв проблем, ставаме и го казваме, без да ни е страх от последствията. Това показва, че МО има организационен и политически капацитет и в мнозинството си не се осланя само на желание да се уреди с назначения, казва вече бившият председател на младежите Николай Бериевски, който на конференцията през изминалия уикенд приключи втория си мандат и предаде поста на избрания Габриел Вълков.

След парламентарните избори миналата година, когато БСП остана 4-а сила, Бериевски

за разлика от “големите” подаде оставка

- и заради лошите резултати, и заради липсата на комуникация между партийния връх и МО. Националният съвет на младежите обаче я отхвърли и поиска той да довърши мандата си.

Сегашното Младежко обединение е създадено през есента на 2009 г. под мотото “Код Промяна”. Но макар и неформално, то започва дейността си месеци по-рано. Под ръководството на тогавашния секретар по младежката политика Кирил Добрев през май тръгва Националното младежко турне на БСП “България презареждане”.

Облечени в екипи на рали състезатели, Кирил Добрев, Корнелия Нинова,

Атанас Зафиров и други знакови червени имена откриват кампанията. Следват R.E.D., компютърна игра за “Пожарникаря Бойко”, карикатури за премиера и министрите му... На своя среща младите дори обуват лидера на партията и премиер по това време Сергей Станишев в червени шорти, за да “скъса шортите на опонентите на изборите”.

Членове на младежкото БСП почистват изрисувания паметник на антифашистите пред соццентралата на “Позитано”.
Членове на младежкото БСП почистват изрисувания паметник на антифашистите пред соццентралата на “Позитано”.

Официалното раждане на организацията е месеци по-късно, когато тя е разписана и в партийния устав, Младежкото обединение

събира няколкото съществуващи дотогава младежки леви организации

и дискусионни клубове, сред които и Българската социалистическа младеж. В него членуват социалисти до 35 г.

През 2015 г. МО отчита, че вече има около 7500 членове. Има и клубове зад граница - в Германия, Австрия, Великобритания и Китай. Член е на ЕКОСИ - младежката организация на ПЕС, и на тази на Социнтерна.

Младежите имат квоти в ръководните органи на БСП и във всички изборни листи,

имат свои общински съветници, депутати.

Извън политическите си акции младите социалисти често помагат - на възрастни и на бедни хора, включват се в акции по почистване, боядисване на пейки и обновяване на градинки и квартали, садят дръвчета. През декември 2014 г. стават основен двигател на “Солидарна Коледа” - носят лакомства, подаръци и храни на деца от социални домове, като започват от наводнения тогава град Мизия. С годините кампанията им се разраства и вече подпомагат и семейства в неравностойно положение и възрастни хора.

По време на COVID пандемията соцмладежите имаха доброволчески отряди, които да помагат на възрастни хора.
По време на COVID пандемията соцмладежите имаха доброволчески отряди, които да помагат на възрастни хора.

Пандемията променя коренно начина им на работа, а и акцентите. Създават шаб, влизат в комуникация с БЧК и РЗИ по места, с общини, болници и институции. Събират много доброволци, които помагат и пазаруват на възрастни хора по време на локдауна, тези акции продължават и след това.

Включват се и в “Солидарен Великден”, организиран от БСП, а по места младежи правят свои разновидности на благотворителната акция.

Днес членовете на МО са около 4000, сочи последното преброяване за конференцията утре. “Тази бройка беше изненада за нас, но има своето обяснение - много от членовете ни вече са минали младежката възраст, покрай COVID дейността ни бе ограничена, а и се наблюдава и отлив заради процесите в партията през последните 1 - 2 години”, обяснява Бериевски.

За голямо съжаление, има отлив от политическата активност на младите като цяло, допълва го Мина Кутева. Според нея една от основните причини е, че гласът на младите не се чува. Не само в партията, но в политиката като цяло. Като че ли не ни взимат на сериозно. Все

още не може да се приеме, че младите имат експертиза,

имаме желанието и знанието да правим нещата. Има хора на по 30 г. доктори, с научни степени. Младите по света са иноватори, създават големи компании, казва дъщерята на Антон Кутев. А мисленето у нас е, че младият човек не може да каже от какво има нужда и да го направи, да е експерт, ядосва се тя.

Четири основни акцента в политическата работа на МО през последните 4 г. открояват Бериевски и Кутева, макар не всички от тях да са завършили с успех:

- Увеличението на майчинските от 350 на 710 лв. и обвързването им с минималната работна заплата. “Това е въпрос, който движихме паралелно с парламентарната група, така че го приемам и като наш успех”, казва Бериевски.

- Нулев ДОД за хората до 26 г. “Борим се вече 2 г. за това, няколко пъти е говорено в Народното събрание и имам надеждата, че в следващия бюджет може да бъде прието”, обяснява той.

- Културният чек за млади хора - беше внесен в парламента при управлението на ГЕРБ, но го отхвърлиха.

- Студентското кредитиране и намаляването на лихвите. “Когато започнахме да работим по законопроекта, таванът на лихвите на студентските кредити беше 7%, което е абсурдно”, обяснява Кутева. Отново успяват да го вкарат в пленарната зала, но мнозинството от ГЕРБ го отхвърля.

Явор Гечев, Вероника Делибалтова и Николай Бериевски са тримата лидери на Младежкото обединие досега.
Явор Гечев, Вероника Делибалтова и Николай Бериевски са тримата лидери на Младежкото обединие досега.

Учител и международник

си оспорваха лидерския пост

Трима са били досега начело на Младежкото обединение - Явор Гечев, Вероника Делибалтова и Николай Бериевски.

Новоизбраният председател е 25-годишният Габриел Вълков. Той бе член на Националния предизборен щаб на БСП и на градския щаб в София. Международен секретар на МО, член на ръководството на младите европейски социалисти.

Габриел Вълков (най-вляво) и негови другари помагат на възрастна жена.
Габриел Вълков (най-вляво) и негови другари помагат на възрастна жена.

На 18 г., все още ученик, той решава да стане партиен член и влиза в структурата на БСП в столичния район “Лозенец”. Бил е председател на МО в района си, а сега е начело на столичната структура на младежите.

Семестриално е завършил политика и общество на английски език в НБУ. Има собствен бизнес, държи заведение. Експерт е в комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Столичната община. Работил е и към комисията по отбрана на НС.

“Младежкото обединение има нужда от промяна, както и БСП като цяло. В такъв момент идват младите хора, които са двигател на промените. С опита си мога да допринеса за по-доброто развитие на МО, да се борим за повече политики, да реализираме повече инициативи с младежите в страната”, казва Вълков, който е двигател на основните инициативи на младите леви в София.

Негов основен претендент за поста през уикенда бе Станислав Стоенчев. Той е член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на партията, член е и на пленума на Младежкото обединение.

СТАНИСЛАВ СТОЕНЧЕВ
СТАНИСЛАВ СТОЕНЧЕВ

31-годишният учител от Сопот е втори мандат общински съветник в града и председател на местната червена организация. Това е безценен опит, защото с по-големите по-трудно се работи, отколкото с по-младите, казва той. На първа линия е във всички акции и на партията, и на местната структура, като разказва, че още преди да започне “Солидарен Великден”, в Сопот правели подобни инициативи и за Коледа.

Стоенчев е завършил педагогика и има магистратура по мениджмънт на социалните организации. Женен е, има син на 6 г.

“От Младежкото обединение трябва да започне консолидацията на партията”, убеден е Стоенчев. Смята, че чрез обучения младите в БСП могат да върнат и външното влияние на организацията си.