Пускат мобилни пунктове за разделно събиране в целия град, за да улеснят домакинствата

Догодина всички училища и детски градини в София трябва да изхрълят разделно отпадъците си. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети образователния център на ЕКОПАК.

Заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева тя придружи първите специални посетители на центъра - учениците от 5 „а“ клас на столичното 38 ОУ „Васил Априлов“, които станаха победители в пилотното издание на съвместната кампания на ЕКОПАК и Столичната община "Екоклас". Те събраха най-голямо количество използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. 

В началото на новата учебна година инициативата на Столичната община и ЕКОПАК ще се разрасне и ще се превърне в състезание за разделно събиране между училищата в 3 столични района.

В образователния център деца и възрастни могат да се запознаят с историята, принципите и процеса на разделно събиране и рециклиране и да видят къде отиват събраните от всички софиянци отпадъци от опаковки и какво се случва с тях. Целта е децата да се убедят в ползата от разделното събиране и рециклирането на отпадъците. Центърът беше затворен за посещения повече от 2 години заради здравните и епидемиологични ограничения, наложени от пандемията. От днес обновеното пространство е отворено отново.

"Столичната община работи с три компании за разделно събиране. В града има над 6000  цветни контейнери, но за нас това не е достатъчно. Затова поставих задача на ресорния зам.-кмет г-жа Билева да ускори дейностите по разделно събиране. Първата й задача е следващата година 100% от училищата и детските градини в София да събират разделно. Благодарение на деца като вас и на учители като вашите, тази задача не е непосилна. Доста сериозен е процентът, в който това вече се случва, но все още не навсякъде. Затова вие сте пример за всички ученици. Другите задачи, които съм поставила, са да работим с вашите родители, баби и дядовци. Сигурна съм, че когато сте събирали пластмасови кенчета, сте включили цялото семейство, защото сте събрали толкова голямо количество отпадъци. Това е втората голяма полза - предали сте тези усилия на вашите близки и сте ги включили и тях. За нас това е изключително важно. Затова подготвяме мобилни пунктове на територията на цяла София, в които още по-лесно и още по-близо до дома безплатно вашите родители да могат да изхвърлят разделно отпадъците си. В няколко столични паркове вече поставихме и няколко вендинг машини, които срещу пластмасова опаковка, пускат храна за кучета или за птици", разказа Фандъкова.