Правят модели за прогноза при възникване на различни бедствия

Надграждаме работата си по превенция, като насочваме инвестиции в северните райони на София. Вече функционира новият Център за превенция на бедствия, аварии и кризи, който се намира в район  „Надежда“. Чрез него освен район „Надежда“, екипите ще наблюдават и северните райони „Връбница“ и „Нови Искър“. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на новия център, която направи заедно със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

„Превенцията е водеща за недопускане на сериозни щети при природни бедствия и катастрофи“, каза още Фандъкова.

Центърът ще работи в сътрудничество с НИМХ, БАН, РИОСВ, Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, „Напоителни системи“, БЧК, Столичната пожарна и районните администрации.

Идеята е в този център да работят всички служби, които имат отношение към превенцията. Центърът ще е място за събиране и анализиране на информация в реално време и ще действа като ситуационен център при кризи. Тук ще работят експертите, които ще координират всички дейности, които се изпълняват при преодоляването на последици от различни бедствия в северните територии на София, обясни директорът на общинската аварийна дирекция Красимир Димитров.

„Аварийната дирекция“ на Столична община отговаря и за оперативния дежурен център в кв. “Павлово“ и център за обучение в район „Панчарево“.

Новият център ще има и дейност по интегрирано управление на риска по международен проект „Хармония“ на програма „Хоризонт 2020“. В него се надгражда и подобрява системата за наблюдение на нивата на реките. Ще се правят модели за прогноза при възникване на различни бедствия, ще се изгражда интелигентна платформа за управление на големи бази данни за оценка на риска, модели за оценка на възможните щети от бедствия и потенциалните пътища за евакуация и действие на аварийните екипи.

Започна и монтирането на видеонаблюдение на местата, където се изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Те ще се наблюдават от центъра, а при установяване на нарушения ще се подават сигнали към Столичен инспекторат и нарушителите ще бъдат санкционирани.

София е пилотен град в международния проект с европейско финансиране – „Хармония” на програма „Хоризонт 2020“ заедно с Милано, Пирея и Брюксел.

„Сигурен съм, че дирекцията на Краси Димитров ще използва тази база по най-добрия начин, а аварийните екипи ще могат още по-бързо да достигат до проблемните точки в тези северни части на София“ – каза Барбалов, който е ръководител на проекта.