Това се случва за втора поредна година

Заради забавяне на косенето на зелените площи в междублоковите пространства в район "Красно село", Столичната община ще спре средствата, които районът получава за поддръжка. Косенето в шестте квартала на района ще бъде извършено от общинската дирекция по зелени системи. Това съобщи зам.-кметът по екология на София Десислава Билева, която направи проверка в кв. "Хиподрума", който е част от "Красно село".

"За съжаление, това, което се случва тук никак не ни харесва. Разпоредихме на всички кметове на райони да извършат косене на тревните площи, за да може ние по график да извършим втората обработка срещу кърлежи. Дадохме срок на районните кметове до 18 май. Направих обход по районите и тук, в "Красно село" положението е най-тежко. Тревата е над 1 метър. Този район има 6 квартала, а само в "Борово" е направено косене на около 30% площите", обясни Билева.

По настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова средствата за поддръжка на зелените площи в района ще бъдат спрени и пренасочени към общинската дирекция, която ще извърши косенето. Става дума за поддръжка на 640 дка, за които годишно район "Красно село" получава 380 000 лв. От тях за косене прогнозните средства са около 30 000 лв., които ще бъдат удържани. 

"Очевидно район "Красно село" не се справя, въпреки писмата с указания, които сме изпращали. Днес отново ще съставим констативен протокол", уточни Билева.

Има леко изоставане на косенето в районите "Триадица", "Надежда" и "Лозенец", но там се наваксва закъснението. Всеки район може да избере дали да сключи договор с фирма за тези дейности, или да сформира собствено звено от хора, които да косят и поддържат междублоковите пространства. Повечето райони избират да сформират свои звена. 

Билева обясни, че до момента кметът на район "Красно село" Росина Станисавова не е търсила съдействие от Столичната община. През миналата година също се наложило общината да се намесва, след като имало сигнали от граждани за високи треви и кърлежи. Тази година отново имало много сигнали.