Общинските съветници приеха декларация за Северна Македония

Спор между ГЕРБ и "Демократична България" за състоянието на столичния градски транспорт възникна на сесията на Столичния общински съвет днес.

Първо Симеон Ставрев от ДБ прочете декларация от името на политическа група, според която твърденията за липса на финансови средства за градския транспорт е "фалшива история, измислена от мнозинството на ГЕРБ", "опит да се изнудва правителството" и "зле прикрита манипулация". "ГЕРБ са виновни, че България зависи от един доставчик на газ", пише още в декларацията. Ставрев попита защо частен превозвач купува газ директно от "Булгаргаз", а общинския превозвач "Столичен автотранспорт" от посредник, на когото плаща комисионна. "Забъркахте и синдикатите", "пари за заплати на шофьорите има", се твърди още в декларацията.

"Защо има ценови шок? Защо поскъпна 4 пъти цената на еленергията? Защо няма мерки? Защо няма подкрепа за София? Тези 2 милиона граждани, които живеят тук не са симпатизанти само на ГЕРБ и БСП. Защо като общински съветници не защитавате интереситеб на София? Защо липсва реакция и защо се разпространяват лъжи за договор, сключен от "Столичен автотранспорт", след като два пъти е отправено запитване към "Булгаргаз", които не са проявили интерес, а сделката за доставка е сключена на стоковата борса по всички изисквания. Защо си губим времето да четем предварително написан тескт, вместо да потърсим помощ от държавата? Защо не помагате в битката за София? Защото не ви интересува - това е отговорът накратко", отговори председателят на СОС Георги Георгиев.

СОС прие и декларация, в която общинските съветници призовават Народното събрание и Министерския съвет да се придържат строго към изпълнението на рамковата позиция от 9 октомври 2019 г., решенията на парламента и на консултативния съвет по национална сигурност към президента относно разширяването на ЕС и присъединяването на Северна Македония. Като недопустимо бе определено отстъпването от основните постулати, залегнали в договора за добросъседство, подписан на 2 август 2017 г.

"След десетилетия на насаждана омраза, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание; след целенасочената фалшификация на общата ни история; предвид продължаващата антибългарска пропаганда в официалните държавни институции, в образователната система и по медиите в Северна Македония, днес България е призвана да заяви и отстоява ясно своята позиция", пише още в декларацията, прочетена от Карлос Контрера от "Патриоти за София".