46 хил. зрелостници на изпит по български, акад. Денков моли да ги пощадят

 КРИБ, АИКБ, БСК организират протеста, автобраншът изкарва тировете, ресторантьорите пък пред Министерския съвет

18 май ще е денят Х за оцеляването на новата власт. За тогава е насрочен първият наистина сериозен протест срещу правителството, зад който този път застанаха големите организации на бизнеса. Затова най-вероятно той ще даде знак дали и колко ще продължи управлението на “Промяната”.

Въпреки трусовете по отделни теми между карето партии в коалицията до момента тя запазва равновесие. То обаче е крехко и може да бъде сериозно разклатено, ако хората излязат масово на улицата заради кризата от високите цени на газа и тока.

Точно за това “пророчески” заговори президентът

още в края на април. Все по-често виждам хората на улицата, обяви Румен Радев от Испания. Може би и затова Народното събрание отново “заживя” зад постоянни метални заграждения - както при Орешарски. Те бяха поставени преди седмица, когато пред сградата се сблъскаха протестите “за” и “против” войната в Украйна, и останаха на жълтите павета.

За пет месеца кабинетът “Петков” мина сравнително леко през няколко протеста, включително онзиденшния на превозвачите, когато големите блокади в центъра на София се разминаха.

На 18 май обаче столицата и останалите големи градове ще са парализирани. На улицата излизат и работодатели, и превозвачи, и ресторантьори, и транспортни работници в София.

В 12 ч на пл. “Независимост” протест са свикали КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП и други работодателски организации. Заявили са

15 хил. души и 200 автобуса

Настояват за незабавни компенсации за високите цени на тока и газа и спиране на обедняването. Според тях държавата третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като “просяк, чакащ подаяния”. До вчера това бе единственият заявен протест в общината.

Ножът е опрял до кокала. Имаме неясни уверения, че помощта ще продължи през май. Само свръхпечалбите в АЕЦ “Козлодуй” са достатъчни да покрият цялата програма за компенсации на всички небитови потребители - 663 хил., обяви Васил Велев от АИКБ. Настоя мерките да продължат, докогато е необходимо - това е и позицията на ЕС.

В същия час пред сградата на Министерския съвет откъм бул. “Дондуков” ще се съберат ресторантьори. Нека да бъдем единни и заедно да защитим интересите на бизнеса и работещите в България, зоват от Сдружението на заведенията.

За 18-и преместиха националния си протест и превозвачите, които заплашват да спрат междуградските автобуси и да блокират пътища. От бранша настояват акцизът на горивата да се намали, биодобавката да се премахне, да не се вдигат толтаксите.

В същия ден над 46 хил. зрелостници от цялата страна, от които над 9000 в София, ще се явяват на матура по български език и литература. Столицата обаче ще осъмне с блокада на няколко възлови кръстовища. В 8 ч на протест излизат работещите в метрото, автобусите и трамваите, които в момента не са на смяна. Организиран е от Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа”, защото столичният градски транспорт е във финансов упадък и служителите нямат сигурност ще си вземат ли заплатите навреме. Метрото обаче няма да спира.

Образователният министър Николай Денков е провел лични телефонни разговори с лидерите на протестиращите превозвачи с молба да се съобразят - транспортът да работи нормално и да не се блокират пътища поне до 9 ч и между 12 и 14,30, за да отидат учениците на изпита и да се приберат.

Протестът е от 8 ч, а дотогава зрелостниците трябва да са в училище, коментира обаче пред “24 часа” Иван Кирилов, шеф на федерацията организатор. Синът му също ще държи матура и ще тръгне по-рано за нея.