Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в длъжност днес за втория си мандат, официалната церемония е от 11:00 часа на площад “Свети Александър Невски” в София.

21 салюта ознаменуват събитието, гвардейският духов оркестър изпълнява химна.

Гражданите, които искат да присъстват на ритуала, преминаха  през три пункта за проверка - при улиците „Шипка“ и „Париж“; при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Св. Александър Невски“.  От 8 до 13 часа е забранено използването на дронове в района.

Президентът Румен Радев ще пристигне на площада в 10,57 часа, две минути преди него ще дойде вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред паметника на Незнайния воин вече ще бъдат построени представителните части на Българската армия.

В 11.00 часа президентът ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони пред Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя, Румен Радев, ще се качи на трибуната и ще произнесе слово.

За втори път встъпва в длъжност президентът Ремен Радев в този момент.

21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Гвардейският духов оркестър изпълнява националния химн.

Програмата на церемонията предвижда държавният глава да положи венец и  отдаде почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин. После Радев ще приеме тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш ще звучи камбанен звън.

В 11.45 часа пред парадния вход на "Дондуков" 2 шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Церемонията наложи извънредни мерки в центъра на София, който е затворен за коли. През 3 контролни пунктна и засилени проверки на НСО минаваха гражданите, пожелали да наблюдават церемонията. В района е забранено и пускането на дронове.

От 1997 г., когато президентът Петър Стоянов влиза на "Дондуков" 2, се спазва официалното встъпване в длъжност на държавния глава да става на 22 януари. По-рано през седмицата - в сряда, Радев и Йотова положиха клетва пред Народното събрание.