50% капацитет на заведенията за хранене и развлечения с намалено работно време, както и ротационен принцип на обучение са новите мерки, които се въвеждат в София от 27 януари.

Областният щаб в София се събра днес на заседание, за да обсъди възможността за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

София преминава в Етап 3 на новия план за справяне с COVID-19, съобщи областният управител Иван Кючуков. Част от мерките ще влязат в сила от 24 понеделник, а други - от 27 януари. 

От понеделник учениците от 1 до 4 клас ще учат присъствено, както тези в 7-и, 10-и и 12-и. Останалите ще преминат към онлайн обучение.

От 27 януари заведенията за хранене и развлечения, както кина и театри ще са с намален капацитет до 50% и работно време 22 ч. 

Всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и са готови да приемат както деца, така и възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни места, обясни Кючуков.

Болниците "Пирогов", "Токуда" и Педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла. В момента проблемът е с децата, които се намират в реанимация - едното от двете реанимационни легла в Педиатрията е заето, скоро се очаква и второто. В "Пирогов" също има само едно реанимационно легло за деца, каза областният управител.

  Над 5000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с коронавирус от началото на седмицата.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Иван Кючуков с главния секретар на областната управа Пенка Велева
Иван Кючуков с главния секретар на областната управа Пенка Велева