Ще се проверяват всеки месец, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев

Над 320 незаконни преместваеми обекти и повече от 800 рекламни елементи вече са премахнати, каза главният архитект на София Здравко Здравков

По-строги правила за поставяне на преместваеми обекти и мобилни съоръжения в София, по-бърз контрол за премахване на незаконните такива и по-високи санкции. Това предвиждат промени в наредбата за преместваемите обекти, които бяха представени днес от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главния архитект на София Здравко Здравков.

Промените са разработвани в продължение на 1 г. от специална работна група, начело с Георгиев, в която са участвали представители на всички политически сили в СОС. Те са резултат на проведени консултации с бизнеса, районните кметове, Столичния инспекторат, направлението по архитектура и градоустройство, както и всички институции, които имат отношение по темата. Очаква се промените да бъдат приети от СОС след около месец и половина, преди това документът ще бъде подложен на обществено обсъждане.

"Целта ни е да подредим града. Очакваме съпротива от стопаните, които са недобросъвестни и подкрепа от тези, които работят по правилата. Готови сме да чуем всички предложения и да приемем всяка добра идея. Промените, които предлагаме са резултат на анализ на нормативната уредба и съдебната практика", уточни Георгиев.

Промените забраняват преотдаването или преотстъпването на преместваеми обекти. При нарушение разрешението на обекта се прекратява веднага и той се премахва. Санкцията е от 2000 до 5000 лв. за физически лица и от 10 000 до 50 000 лв. за юридически лица.

В наредбата се въвежда и термин за прилежаща територия - стопаните на преместваеми обекти ще отговарят за почистването на площ от 2 м от всяка страна на обекта.

По искане на бизнеса в широкия център се дава възможност за поставяне на външни щендери пред търговскитен обекти, но само за продажба на цветя, плодове и зеленчуци. Те обаче не трябва да стесняват тротоарите и да пречат на пешеходците. Остава забраната за поставяне на грилове, хладилни витрини и фризери.

Друга група от новите правила касаят гарантирането на безопасността на тези съоръжения. Така се въвежда задължение преди поставянето на преместваем обект да се представи проект за изграждане на връзките за електричество, вода и др. Ако такива документи липсват, няма да се разрешава поставянето на обекта. При нарушения се предвижда глоба не само за стопанина на обекта, но и за дружеството доставчик. Санкцията за тези дружества ще е до 50 000 лв.

Предвиден е и текст за намаляване на светлинното замърсяване от такива обекти в съседни имоти.

"Ускоряваме пътят за премахване на незаконни преместваеми обекти и мобилни съоръжения, но и облекчаваме редът за подновяване на разрешителните на стопаните, които спазват правилата. От тях няма да се изисква отново представяне на всички документи, а само декларация, че не са настъпили промени в обстоятелствата", подчерта Георгиев.

За засилване на контрола над такива обекти се въвежда задължение на районните администрации да извършват ежемесечен контрол.

Относно мобилните съпръжения - колички за продажба на пуканки, царевица, сандвичи, сладолед и др. се въвежда регламент за дейността им в територии, които са публична общинска собственост. Те ще могат да работят от 8 до 21 ч, но след това няма да могат да нощуват в паркове и градини, например, а ще се прибират всяка вечер от търговците. За тях също се забранява захранване с временни връзки, освен, ако те не са изградени от общината. Такъв тип колички могат да имат автономно захранване, но за тях ще се представят документи, които да докажат, че са технически изправни.

"Въвеждаме механизми за по-бързо премахване на незаконните обекти. В момента премахването на една такава количка е едва ли не приравнено на премахването на незаконен строеж. Затова премахването вече ще става незабавно, за сметка на нарушителя, но от избран от общината изпълнител. Незабавно ще се прекратява и доставката на ток и вода до незаконни обекти", уточни Георгиев.

Санкцията за неправомерно ползване на мобилни съоръжения е до 5000 лв. за фирми и до 2000 лв. за физически лица.

171 незаконни павилиона вече са премахнати, а с тези, за които тече процедура, общият брой ще стане 320. Проверката на тези обекти бе възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова. Над 800 пък са незаконните рекламни елементи, които сме премахнали. При тези проверки установихме и кражба на ток от уличното осветление от билбордове. Тези случаи са предадени на прокуратурата, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Той обясни, че до момента е имало сериозен проблем с премахването на мобилни колички за търговия, тъй като е липсвал законов ред как това да се случи. Често процедурата отнемала по 2 г., тъй като обикновено собствениците обжалвали пред съда. От 2021 г. в закона обаче вече има предвиден такъв ред 

 

Арх. Здравко Здравков
Арх. Здравко Здравков