Предстои промените в наредбата да бъдат гласувани и от Столичния общински съвет

Промените в наредбата за обществения ред на територията на Столичната община, с които предлагаме да се ограничи безразборното използване на пиротехника бяха единодушно приети от комисията по обществен ред и сигурност. Изключително съм благодарен на колегите от всички политически групи в СОС, които подкрепиха предложението. След като измененията минат през окончателното одобрение на местния парламент: фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 ще могат да се използват само на Нова година до 2 ч сутринта на 1-и януари или след предварително подадена заявка в районната община, а одобрението ще се осъществява от районния кмет. Това съобщи във фейсбук председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

С промените се предвиждат и глоби за нарушителите - от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически - от 3000 до 10 000 лв.

"Статистиката от първите часове на 2022 г. показва, че се наблюдава лек спад при пострадалите от пиратки в новогодишната нощ. Надявам се, че чрез моята инициатива и апела ми да посрещнем празниците с любов, а не с гърмежи, както и чрез кампанията на фондация „Четири лапи“ сме допринесли за това. Вярвам, че въвеждането на ред при използването на пиротехника е крачка към постигане на по-голямата ни цел - високо обществено съзнание. Защото пиротехниката е не само шумна, но и опасна, когато се използва на неподходящи места. Превенцията чрез строги правила цели да предотврати тежките инциденти, както и да внесе спокойствие у най-уязвимите - децата, хората с психически разстройства и животните", обяснява Георгиев.