Диагностично-консултативен център №12, което се намира в столичния район "Люлин", ще изгради собствена фотоволтаична система. Докладът, внесен от председателя и зам.-председателя на здравната комисия д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, и от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов бе приет днес на сесията на СОС.

Финансирането, в размер на до 60 000 лв. с ДДС, за изграждане на фотоволтаичната система ще е със собствени средства на поликлиниката.

Основен мотив за предложението на ръководството на общинското дружество е значителното увеличение на цената на електроенергията, което за последните 6 месеца е достигнало 70%. За да се осигури намаляване на разходите за ток в ДКЦ 12, е необходимо да се инвестира в оборудване и изграждане на трифазна фотоволтаична система. Тя ще покрива както нуждите на поликлиниката, така и ще отдава излишната енергия в електромрежата.

Към заявлението на управителя на ДКЦ 12 д-р Васил Василев са приложени три оферти за изграждане на фотоволтаична система.

В края на миналата година Столичният общински съвет одобри подобен проект за изграждане на собствена фотоволтаична система и в друга общинска поликлиника в София - ДКЦ 22 в квартал "Гео Милев".

Там сега ще се изгражда и "солна стая". Ръководството на поликлиниката иска да оборудва такава стая с до 20 000 лв. собствени средства. Солните стаи са изградени на принципа на антибактериалната среда и халотерапията се препоръчва от лекарите при респираторни и кожни заболявания, при проблеми с нервната система, алергии и др. С такива помещения за халотерапия разполагат някои болници и здравни центрове, както и детски заведения в София.

Целта на солната стая е да се постигне микроклимат, създаден по образец близък до здравословната среда в една солна пещера, на морския бряг или в борова гора.

Най-често педиатри препоръчват ползването на солна стая за малките пациенти при различни респираторни заболявания като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми и др. Микроклиматът и релаксиращата обстановка в солната стая благоприятстват и за успокояване на нервната система, като се намалява стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка.

Халотерапията помага за справяне със стрес, депресия, главоболие, безсънние и др.